COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Platforma DA cere convocarea de urgență a ședinței extraordinare a Parlamentului

Platforma DA cere convocarea de urgență a ședinței extraordinare a Parlamentului

Platforma DA cere președintei Parlamentului să convoace ședința extraordinară a legislativului pentru examinarea proiectelor de legi privind declararea vacanței fiscale pentru agricultorii afectați, restabilirea cadrului legislativ pentru eliberarea certificatelor de forță majoră și realocarea pe interiorul bugetului de stat a cel puțin 200 mln lei pentru compensarea pierderilor fermierilor.

Despre aceasta se vorbește într-un comunicat al formațiuni emis presei.

Potrivit acestuia, în multe raioane precum Basarabeasca, Căușeni, Ștefan Vodă, Cimișlia, UTA Gagauzia, Nisporeni, Ungheni recolta medie de grîu nu depășește 500 kg per hectar, iar roada medie pe țară, conform calculelor prealabile, nu va depăși 1,5 tone la hectar. Totodată, culturile de floarea soarelui și porumb sînt, la fel, puternic afectate de secetă în marea majoritate a raioanelor.


”În majoritatea regiunilor țării agricultorii suportă pierderi enorme și sînt în pragul disperării. În mai multe cazuri fermierii nu mai au posibilitatea să achite plățile pe arendă cu cantitățile de grîu prestabilite și se află în incapacitate de plată față de bănci și furnizorii de inputuri. Insolvența ramurii nu este doar predictibilă în aceste momente, ci deja în proces de instaurare”, se arată în comunicat.

În cazul în care Zinaida Greceanîi nu va convoca ședința extraordinară în următoarea săptămînă, deputații Platformei DA vor veni cu inițiativa convocării ședinței Parlamentului prin solicitarea a cel puțin 1/3 din deputați, așa cum prevede legea.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load