COVID-19 în MOLDOVA

Pînă cînd moldovenii din diaspora se mai pot înregistra pe listele CEC

Pînă cînd moldovenii din diaspora se mai pot înregistra pe listele CEC

Au rămas zile numărate pînă cînd moldovenii din diaspora se mai pot înregistra pe listele Comisiei Electorale Centrale.

Înregistrarea prealabilă are scopul de a stabili numărul estimativ al alegătorilor care locuiesc peste hotare și de a facilita, astfel, deschiderea secțiilor de votare suplimentare, scrie tv8.md.

Potrivit CEC, cea mai mare mobilizare a conaționalilor noștri se atestă pe ultima sută de metri. Video în curînd! „Eu sînt, Ioniță Andrei Pavel, țara Germania, secția de votare la Frankfurt, pentru că știe de data trecută”.


Andrei Ioniță este stabilit în Germania de aproape patru ani. Acesta s-a înregistrat în listele prealabile de pe site-ul CEC-ului chiar astăzi. „Vă rugăm să confirmați. Ok, confirmăm. Super, este”. Moldoveanul locuiește în Essen. Pentru a-și exercita dreptul la vot, acesta va merge la Frankfurt, unde va fi deschisă secția de votare. Drumul dus – întors îi va lua aproximativ șase ore. În opinia lui, procesul de înregistrare este unul simplu, dar foarte important atît pentru diaspora, cît și pentru autorități.

ANDREI IONIȚĂ, GERMANIA: „În Germania sînt foarte mulți moldoveni. Dacă noi toți o să ne înregistrăm în prealabil, atunci cumva forțăm autoritățile noastre să deschidă secții de votare, poate că aici în zonă chiar mai multe”.

Și comunitatea moldovenilor din Irlanda constituie un număr însemnat de alegători. Aceștia își doresc o mediatizare mai mare a regulilor scrutinului și o informare corectă despre secțiile de votare deschise .

OLESEA STAMATE, IRLANDA: „Cunoaștem că în cadrul ambasadei nu se poate vota, pentru că spațiul este foarte mic, respectiv, noi trebuie să votăm înafara spațiului, adică să mergem în alte locații. Nu cunoaștem care vor fi aceste locații, nu cunoaștem cîte secții de votare vor fi deschise și în cazul în care acestea nu vor fi deschise, dacă există un plan B ca noi să putem să ne exercităm dreptul la vot”. Cu mesaje de implicare civică au venit și alți moldoveni aflați peste hotare.

NINA CERESCU, SUA: „Vreau personal să vin cu o mare rugăminte către cei care sînt în statele Unite și încă nu s-au înregistrat prealabil pe site-ul CEC.md pentru a participa la alegerile prezidențiale. Eu mi-am înregistrat familia, tu ți-ai înregistrat-o? haideți să fim responsabili, haideți să ne placă și nouă de țara noastră Moldova, să vorbim doar de bine”.

VIORICA ȚÎMBĂLARI, FRANȚA: „Noi cei din diaspora avem responsabilitatea să facem această înregistrare, pentru că numai așa, autoritățile pot cunoaște unde sînt cetățenii noștri”. Moldovenii din diaspora speră că , prin implicarea lor în procesul electoral , vor putea aduce schimbările dorite în țară.

NINA CERESCU, SUA: „Eu sper în adîncul sufletului că Moldova va ajunge un mic Monaco, este o țară prea mică și prea bogată ca să fie distrusă. Moldova, noi te iubim, ne este dor și oricum vom veni acasă!”.

RODICA SÎRBU, DIRECȚIA COMUNICARE, COMISIA ELECTORALĂ CENTRALĂ: „Sînt peste trei mii de alegători care s-au înregistrat. Aici luăm în calcul și cererile scrise care au venit și au fost introduse în secție. Pentru comparație vreau să vă zic că acum două zile aveam două mii de înregistrări prealabile, ceea ce înseamnă că pe măsură ce ne apropiem de termenul limită cînd pot și făcute aceste cereri, crește și interesul persoanelor din afară”.

Amintim că alegătorii se pot înregistra prealabil pe tot parcursul anului, cu excepția ultimelor 45 de zile înainte de data scrutinului, adică pînă pe 16 septembrie. De asemenea, alegătorii au dreptul, cel tîrziu cu 25 de zile înainte de ziua alegerilor, să anuleze înregistrarea prealabilă efectuată anterior.

Astfel, aceștia sînt invitați să completeze formularul de înregistrare online, la rubrica „Înregistrare prealabilă” de pe pagina www.alegator.md. CEC informează că după scrutinul parlamentar din 2019 s-au înregistrat online circa 4 000 de alegători cu drept de vot aflați peste hotarele țării. Pînă în prezent, 34 723 de cetățeni moldoveni, aflați peste hotare, s-au înregistrat prealabil pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load