COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Pierderi de cca 55 mln de lei suportate de agricultorii din UTA Gagauz-Yeri

Pierderi de cca 55 mln de lei suportate de agricultorii din UTA Gagauz-Yeri

Îngheţurile puternice, înregistrate în a doua jumătate a lunii martie în sudul ţării, au prejudiciat considerabil sectorul agricol din UTA Gagauz-Yeri. Conform autorităţilor autonomiei, fermierii din regiune au suportat pagube estimate la aproape 55 milioane de lei, transmite MOLDPRES.

Specialiştii locali afirmă că în regiune demult nu s-au înregistrat asemenea condiţii meteorologice, cu impact de proporţii ce au dus la distrugerea unor livezi şi terenuri cu culturi agricole. Conform evaluărilor, în urma gerului de primăvară, au fost compromise circa o mie de hectare de livezi, în special de sâmburoase, care înfloresc primele. Au fost afectate şi culturi cerealiere, potrivit lui Andrei Dimitrioglo, şeful Direcţiei pentru sectorul agroindustrial din autonomia găgăuză, citat de gagauzinfo.md.

„Piersicii au fost distruşi totalmente. Pomii de prun - în proporţie de 30-40%, vedem peste o săptămână, când vor cădea florile. Îngheţurile au afectat şi plantaţiile de rapiţă şi grâu”, susţine conducătorul întreprinderii agricole din Congaz, Radion Caraseni.


Pierderi mari au semnalat, de asemenea, producători din alte localităţi ale regiunii, unde îngheţurile au distrus livezi de cireş, migdal, prun, piersic ş.a.

Agricultorii afirmă că situaţia este agravată şi de seceta care durează de câteva luni, or, fermierii spun că nişte ploi „ar fi în stare să revitalizeze într-o anumită măsură terenurile agricole şi livezile”.

Conform Serviciului Hidrometeorologic de Stat, marţi şi miercuri, 14-15 aprilie, în regiunea de sud a ţării sunt posibile precipitaţii sub formă de ploi şi lapoviţă, iar pe 15-16 aprilie şi îngheţuri până la minus 3 grade Celsius.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load