Oficial american: Principalul impediment în dezvoltarea Moldovei este corupția

Oficial american: Principalul impediment în dezvoltarea Moldovei este corupția

Principala problemă și principalul impediment în dezvoltarea ulterioară a Republicii Moldova este corupția.

Declarația a fost făcută de ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău, James Pettit, în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova, transmite IPN.

„Corupția este peste tot, nu doar în Guvern. Este în mediul de afaceri, la toate nivelurile”, a afirmat diplomatul. Potrivit lui, este greu de schimbat mentalitatea populației, de aceea trebuie modificată structura instituțiilor în sine și trebuie create metode care împiedică corupția. James Pettit consideră că corupția a fost moștenită de la Uniunea Sovietică.

În cadrul aceleași emisiuni, ambasadorul SUA a menționat că în ultimul an a văzut puține reforme în Republica Moldova și Guvernul a inventat diverse proiecte de legi care nu coincid în totalitate standardelor europene, cerințelor Fondului Monetar Internațional și Acordului de Asociere cu UE. În schimb, a văzut foarte multe succese la nivel de reforme în sectorul economic. Există un potențial enorm pentru dezvoltarea de mai departe a turismului.

În acest sens, James Pettit a menționat că anul curent Statele Unite ale Americii vor acorda aproximativ 30 de milioane de dolari pentru diferite direcții de dezvoltare a Republicii Moldova. „Scopul principal al susținerii financiare este creșterea economică”, a afirmat diplomatul. Potrivit lui, creșterea economică soluționează multe alte probleme cu care se confruntă un stat. 

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load