TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Peste 300 de surse radioactive, deținute ilegal, descoperite de SIS (FOTO)

Peste 300 de surse radioactive, deținute ilegal, descoperite de SIS (FOTO)

Un nou lot de surse radioactive cu termenul de exploatare expirat, deținute ilegal, precum și cantități enorme de deșeuri chimice toxice, au fost descoperite de ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) de comun cu reprezentanții Agenției Naționale de Reglementare a Activității Nucleare și Radiologice (ANRANR).

Pe parcursul anului 2019 au fost desfășurat activități de depistare a materialelor nucleare și radioactive, în cadrul cărora au fost identificate loturi impunătoare de surse radioactive în cantitate de peste 300 surse, deținute ilegal, care se aflau inclusiv în raza mun. Chișinău, transmite NOI.md cu referire la cotidianul.md.


SIS în cooperare cu ANRANR au identificat circa 80 surse radioactive, cu cîte două încărcături radiologice per fiecare articol (radionuclidul de tip Plutoniu, izotopul-239), deținute neautorizat, cu termenul de exploatare expirat, ce depășeau considerabil fonul natural de radiație expunînd pericolului populația, unele dintre acestea fiind depistate aruncate la deșeurile de construcție.

La fel, au fost identificate surse radiologice atît la persoane fizice/juridice deținătoare de aparate de zbor (peste 30 surse), cît și în cadrul articolelor de uz casnic și utilajelor/dispozitivelor de ordin industrial, peste 250 surse, deținute neautorizat sau pierdute din gestiunea unor agenți economici.

„În vederea eliminării circumstanțelor ce ar putea cauza eventuale situații excepționale cu utilizarea substanțelor radioactive, explozibile sau toxice, precum și pentru a anticipa potențiale fapte ilegale, inclusiv teroriste, SIS va continua acțiunile ce prevăd identificarea, ridicarea și transportarea pentru predare spre păstrare/conservare specializată a dispozitivelor nefuncționale către Î.S. „Obiecte speciale” întru evitarea consecințelor negative în adresa securității naționale, mediului și statului”, se arată într-un comunicat al instituției.

Totodată, SIS solicită populației, precum și mediului de afaceri să informeze Serviciul pe aspecte ce ar putea prejudicia securitatea națională în scopul anticipării, prevenirii și contracarării acestora.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load