COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Peste 1000 de oameni au semnat petiția adresată Guvernului

Peste 1000 de oameni au semnat petiția adresată Guvernului

Peste 1000 de cetățeni au semnat petiția prin care cer să fie cumpărate mai multe teste și să fie făcute testări în masă, pentru a-i identifica pe cei infectați cu COVID-19 și a încetini răspîndirea virusului.

Potrivit autorilor petiției, autoritățile din Republica Moldova trebuie să urmeze modelul altor state care au reușit să încetinească sau să oprească răspîndirea COVID-19, să cumpere mai multe teste și să testeze cetățenii, scrie agora.md.

Acest efort ar corespunde totalmente politicii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care cheamă guvernele să asigure testarea suspecților și a persoanelor de contact. Specialiștii susțin că prin testarea în masă a cetățenilor pot fi izolate focarele și stopată răspîndirea virusului.


Astfel, semnatarii petiției cere Guvernului Republicii Moldova:

1. Să cumpere cel puțin 100.000 de teste și să testeze persoanele care au revenit din zone cu focare de infecție, persoanele de prim contact și cele aflate în carantină.

2. Să crească capacitatea de testare prin instruirea personalului și crearea a cel puțin cinci laboratoare adiționale în toate regiunile țării.

3. Zilnic să fie efectuate circa 4.000 - 5.000 de teste, astfel să fie depistați și purtătorii care nu manifestă simptome.

În context, autorii aduc drept exemplu experiența orașului italian Vò, care demonstrează eficiența testării în masă a populației pentru a opri răspîndirea virusului. Orașul a testat toți cei 3.300 de locuitori, cu sau fără simptome, iar toți cei infectați au fost puși în carantină. După prima testare, s-a identificat că 3% din populație era infectată. După izolarea celor infectați, rata de infectare a scăzut la 0,3%. Testarea a mai indicat șase infectați, fără simptome, dar care puteau răspîndi virusul.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load