COVID-19 în MOLDOVA

Percheziții la Servicii Funerare: Cum luau mită angajații (VIDEO)

Percheziții la Servicii Funerare: Cum luau mită angajații (VIDEO)

Încă două persoane din cadrul administrației cimitirului Sfîntul Lazăr al Întreprinderii Municipale „Combinatul Servicii Funerare” au fost reținute astăzi de către Centru Național Anticorupție (CNA) și procurorii anticorupție, pe lîngă cele patru persoane arestate mai devreme. Acestea sînt bănuite că ar fi pretins mii de lei de la familiile răposaților pentru un loc de veci.

Potrivit CNA, reţinerile au avut loc în cadrul a peste 130 de cauze penale, pornite pe fapte de corupere activă, pasivă, trafic de influenţă şi escrocherie, toate cele șase persoane fiind bănuite că ar fi pretins sume ilegale de bani de la rudele răposaţilor, care urmau să obţină un loc de înhumare la cimitir.


Urmărirea penală a constatat funcţionarea unei scheme ilicite şi a stabilit rolul fiecărui membru al acesteia care, doar în 3 luni, ar fi încasat peste jumătate de milion de lei (623 000 de lei) venituri ilicite de la oameni, ca rezultat al faptelor infracţionale comise. Potrivit datelor anchetei, membrii grupului percepeau, în afară de taxa de stat pentru un loc de veci (1 051 de lei ) plăţi suplimentare care se ridicau pînă la 5 000 sau 7 000 de lei. De asemenea, cei care voiau să rezerveze un loc la cimitir pentru familie sau rude, la fel trebuiau să plătească dublu faţă de taxa de stat de 4 612 lei.

În această dimineaţă, ofiţerii CNA au efectuat percheziţii pe 22 de adrese – la sediul administraţiei cimitirului „Sfîntul Lazăr”, la domiciliile şi în birourile de serviciu ale bănuiţilor - şi au depistat probe relevante pentru dosar, inclusiv sume de bani, în diferită valută (în jur de 700 000 de lei).Şase persoane au fost escortate la CNA pentru audieri şi urmează a fi plasate în izolator pentru 72 de ore. Pe numele lor, au fost pornite cauze penale pentru escrocherie, trafic de influenţă, corupere activă şi pasivă, iar dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă pedepse de pînă la 10 ani de închisoare şi amenzi penale.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load