COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Pensia pentru îngrijirea copilului pînă la 3 ani va fi calculată altfel

Pensia pentru îngrijirea copilului pînă la 3 ani va fi calculată altfel

La determinarea cuantumului pensiei pentru perioada necontributivă de îngrijire a unui copil pînă la vîrsta de 3 ani va fi luat în calcul salariul mediu lunar pe ţară la data calculării pensiei, și nu salariul minim, transmite NOI.md cu referire la realitatea.md.

O prevedere în acest sens este stipulată în proiectul de lege pentru modificarea Legii privind sistemul public de pensii, care a fost votat, astăzi, cu 82 de voturi ale deputaților, în ambele lecturi.

Actualmente, pentru perioada necontributivă de îngrijire a unui copil pînă la vîrsta de 3 ani, se ia în calcul salariul minim lunar pe țară la data calculării pensiei.


În opinia autorilor proiectului, precum și a Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, această prevedere dezavantajează femeile, perpetuînd decalajele de gen la cuantumul pensiilor, deoarece beneficiari de concediu parțial plătit pentru îngrijirea copilului preponderent sînt mamele. Astfel, la situația de 1 august 2019, pensia medie constituia pentru bărbați 2 278,65 lei, iar pentru femei – 1 688,34 lei sau 75% din pensia medie în cazul bărbaților.

Proiectul de lege are drept scop armonizarea politicilor de stimulare demografică cu cele de asigurări sociale, pentru a evita discriminarea pe criteriu de gen.

Resursele financiare pentru acoperirea cheltuielilor legate de implementarea noilor norme legislative sînt prevăzute în bugetul de stat.

Conform Biroului Național de Statistică, în trimestrul III al anului 2019, cîștigul salarial mediu lunar nominal brut a fost de 7 385 lei, iar salariul minim de – 2 775 lei.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load