COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Pensia judecătorilor va crește în anul 2020

Pensia judecătorilor va crește în anul 2020

Anul viitor pensia medie a judecătorilor va crește cu 10,5% și va ajunge la nivelul de 21.032 lei pe lună, cu circa 2.000 de lei mai mult decît cea din anul 2019 și de 11 ori mai mare decît pensia medie de vîrstă din Republica Moldova.

Datele Ministerului sănătății, muncii și protecţiei sociale (MSMPS) relevă că pensia medie a judecătorilor va fi în 2020, cu peste 3.900 lei mai mare (+22,86%) comparativ cu anul 2018, şi cu circa 5.590 lei, sau cu peste 36% mai mare, față de anul 2017, transmite NOI.mdcu referire la Mold-street.com.

Cum procurorii au obţinut majorarea pensiilor


Şi pensia procurorllor va creşte semnificativ şi va ajunge anul viitor la circa 17.500 lei pe lună, de două ori şi ceva mai mult faţă de nivelul din anul 2017.

Creșterea atît de spectaculoasă a pensiilor pentru procurori, începînd cu 2018, era explicată anterior de Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) prin recalcularea pensiilor, "conform deciziilor definitive și irevocabile ale instanței de judecată privind recalcularea și achitarea pensiilor pentru vechime în muncă, reieșind din salariul mediu lunar achitat procurorului în exercițiul funcției, ținînd cont de toate majorările, începînd cu 5 aprilie 2013 în temeiul Legii privind salarizarea judecătorilor și procurorilor nr.328/2013".

În consecință dacă inițial în anul 2018 pentru achitarea părții pensiei și indemnizației viagere procurorilor, din resursele generale ale bugetului asigurărilor sociale de stat, a fost prevăzută suma de peste 20 milioane lei, apoi după deciziile instanțelor de judecată aceasta a crescut la circa 48 milioane lei.

Pentru anul 2019 au fost prevăzute iniţial cheltuieli de 30 milioane lei pentru plata pensiilor procurorilor, apoi ca urmare a deciziilor de judecată bugetul a fost rectificat şi a ajuns la 85 de milioane lei.

Pentru anul 2020 sînt prevăzute cheltuieli de 51,4 milioane lei pentru plata pensiilor la 243 de procurori.

Impactul reformei pensiilor

Menţionăm că noul premier Ion Chicu, împreună cu președintele Igor Dodon și președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi au anunțat 7 măsuri sociale care necesită a fi implementate imediat.

Toate acestea se regăsesc și în proiectul de lege a bugetului asigurărilor sociale elaborat încă de Guvernul condus de Maia Sandu.

Creşterile vor compensa doar parţial diferenţele majore între mărimea pensiilor achitate marii majorităţi a populaţiei şi cea pentru anumite categorii favorizate.

Amintim că Guvernul Filip a inițiat în anul 2017 o reformă a sistemului de pensionare și susținea că aceasta ar fi una de succes, care ar fi dus la majorarea semnificativă a mărimii pensiilor pentru beneficiari.

Din datele Ministerului sănătății, muncii și protecţiei sociale (MSMPS) însă rezultatele nu par atît de spectaculoase. De exemplu indicatorul - rata de înlocuire a salariului mediu pe economie cu pensia medie pentru limita de vîrstă era de circa 25,8% în anul 2016.

După reforma ar fi fost de așteptat o creștere a acestei rate, dar ea din contra s-a micșorat la 25%. Chiar și anul trecut a scăzut cu 0,3 puncte procentuale față de nivelul prognozat de 25,2%, iar pentru 2020 va fi de 24,7%, iar în 2022 ar putea coborî la doar 24,2%.

Autorităţile au și o explicație: indicatorul a fost şi este influențat de creșterea mai mare a salariului nominal mediu lunar pe economie.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load