COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Pe străzile din Chișinău se vînd flori incluse în Cartea Roșie

Pe străzile din Chișinău se vînd flori incluse în Cartea Roșie

Amenzile usturătoare nu sînt o sperietoare pentru vînzătorii de flori interzise. Deși sînt incluși în Cartea Roșie, găseai ghiocei și pe cele mai importante străzi din capitală.

Însă, unii comercianți, văzînd că sînt filmați, au fugit cu tot cu flori, pe cînd alții spuneau că nu au habar de unde s-au luat florile lîngă ei. Doar o singură femeie ne-a prezentat un certificat, care-i permite să vîndă ghiocei, transmite NOI.md cu referire la tv8.md.

Nu ne-a fost greu să găsim ghiocei în vînzare. Am pornit chiar de la vestita piață de flori de pe bulevardul Gavriil Bănulescu Bodoni.


-Da unde vedeți aici ghiocei? -Aici. -Coșulețul cela? E din grădină.

Alte vînzătoare ne asigurau că ghioceii sînt doar pentru decor, nu și pentru vînzare.

-Da unde am ei ghiocei? -Aici. -Din grădină sînt vreo doi. -Ați uitat că vindeți ghiocei? -Am uitat de cînd sînt. Uite la dînșii că deja sînt veștejiți, vezi?

Doar o singură femeie a recunoscut că are ghiocei de vînzare, dar a prezentat și un certificat de la autoritățile locale, care îi permite acest lucru. În schimb, și prețul florilor era pe măsură. Un fir era vîndut cu 10 lei.

O altă plantă interzisă comerțului este un soi de viorele. Cîteva buchete am găsit în preajma sediului primăriei Chișinău și costau în jur de 15 lei. Însă, vînzătoarele au fugit cu tot cu flori, așa că nu am mai reușit să ne convigem că plantele pot fi comercializate în voie.

Și lîngă Piața Centrală am găsit ghiocei și toporași. Proprietarul florilor a preferat să se ascundă de echipa TV8.

Deși amenzile pot ajunge chiar și la 3000 de lei, oamenii care au acceptat să vorbească spun că sînt impuși de sărăcie să iasă în stradă.

Conform legii, pe lîngă amendă, cei care rup florile încluse în Cartea Roșie, trebuie să achite și prejudiciul provocat. Autoritățile afirmă că, deși organizează regulat razii pentru a penaliza comercianții, nu duc evidența plantelor.

DUMITRU SOBOLEV, ȘEF ADJUNCT DIRECȚIA MONITORING RESURSE NATURALE:

Avem 400 de mii de hectare de pădure și e imposibil să parcurgi fiecare metru pătrat. Pentru fiecare plantă nimicită, conform legii regnului vegetal, două unități convenționale pentru fiecare plantă.

Potrivit Inspecţiei Ecologice, culegerea şi comercializarea celor 208 de plante incluse în Cartea Roşie, din pădurile statului, inclusiv ghiocei, toporaşi, viorele, lăcrimioare, este interzisă.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load