TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Procurorii cer mandat de arest pe numele lui Plahotniuc

Procurorii cer mandat de arest pe numele lui Plahotniuc

Pe numele fostului lider democrat, Vlad Plahotniuc cer mandat de arest pentru 30 de zile și anunțarea în căutare internațională a acestuia, scrie Noi.md.


Vlad Plahotniuc este cercetat în cazul a două cauze penale pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari, a spus șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari.


Pe caz a fost deja arestată o persoană, pentru 30 de zile. Șeful PA nu a dat nume, dar a specificat că persoana gestiona o companie implicată în schemă.


Potrivit materialelor cauzei, pe parcursul anilor 2013-2015, cetățeanul Vladimir Plahotniuc a creat o schemă infracțională cu scopul convertirii, transferului, dobîndirii, deţinerii și utilizării unor bunuri despre care știa cu certitudine că ele constituie venituri ilicite. Avînd intenția de a tăinui caracterul ilicit al acestora, bănuitul a înființat - prin intermediul unor persoane interpuse - mai multe companii rezidente și nerezidente printre care: LONGFORD PARTENERS LTD, INTROSTYLE SOLUTION LTD, ROWALLAN OVERSEAS SA, NOBIL AIR LIMITED, TUKUMAAN LIMITED, SRL FINPAR INVEST, etc., prin care a organizat circulația mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari - circa 18 000 000 dolari SUA și 3 500 000 EURO.


Materialele cauzei demonstrează că bănuitul cunoaștea despre faptul că aceste sume constituie mijloace financiare ilicite obținute din creditele bancare neperformante acordate de către BANCA DE ECONOMII S.A., BC UNIBANK S.A. și BC BANCA SOCIALĂ S.A.


Tot la 23.09.2019, în cadrul unei alte cauze, Procuratura Anticorupție a dispus începerea urmăririi penale în temeiul bănuielii rezonabile privind săvîrşirea infracţiunii prevăzută de art.243 alin.(3) lit.b) din Codul penal pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari.


Potrivit materialelor procesului penal, s-a stabilit că în perioada anilor 2013 -2014 de la TUKUMAAN LIMITED au fost efectuate plăți:
- cu destinaţia „acordare împrumut” către SRL FINPAR INVEST în valoare totală de 7 204 439 USD.
- cu destinația „air transport services for passengers” către SRL NOBIL AIR în valoare de 381 344 EURO.
- către ABD ASIANA DEVELOPMENT LIMITED care - la rîndul său - a efectuat transferuri băneşti către soţia cet. Plahotniuc Vladimir - C.O.), pe contul deschis la ABLV BANK, valoarea cărora constituie 1 550 000 EURO şi 1 140 000 USD.


Cauzele penale menționate supra au fost conexate într-o procedură unică.


Drept temei pentru pornirea urmăririi penale a servit atît adresarea autorităților elvețiene parvenită într-un schimb spontan de informații din iunie 2019, cît și analiza Serviciului prevenirea și combaterea spălării banilor privind activitatea agenților economici afiliați cetățeanului Vladimir Plahotniuc.


În cadrul cauzei penale, o persoană a fost reținută pentru 72 de ore, iar ulterior în privința ei a fost aplicat arestul preventiv. Persoana respectivă a fost pusă sub învinuire pentru complicitate la infracțiunea de spălarea banilor, avînd în vedere că gestiona fictiv o societate comercială rezidentă prin care au fost transferate o parte din mijloacele bănești.


De asemenea, în privința a două persoane (inclusiv cet.Vladimir Plahotniuc) a fost emisă ordonanța de punere sub învinuire în contumacie și au fost dispuse investigații în vederea căutării acestora. Procurorii anticorupție au înaintat demersuri privind aplicarea măsurii de arest preventiv și eliberarea mandatului de arest pentru un termen de 30 zile.


Examinarea demersului privind aplicarea măsurii preventive, în privința cetățeanului Vladimir Plahotniuc, va avea loc la data 10.10.2019, ora 16.00, la Judecătoria mun.Chișinău, sediul Ciocana, în ședința închisă.


Dacă persoanele vor fi găsite vinovate, acestea riscă o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load