Pe ce loc se află Moldova, după numărul cererilor depuse la CEDO

Pe ce loc se află Moldova, după numărul cererilor depuse la CEDO

Conform raportului pentru 2017 al  Curții Europene pentru Drepturile Omului, împotriva Republicii Moldova au fost depuse 1348 de cereri la CEDO, informează Noi.md.


Conform datelor furnizate de Asociația Obștească Juriștii pentru Drepturile Omului, Moldova s-a clasat pe locul 11 din 47 de state, după numărul de cereri. Dintre acestea, 758 cereri vizînd Moldova au fost alocate unui organ judiciar; 67 cereri au fost comunicate Guvernului; 633 de cereri au fost declarate inadmisibile sau radiate de pe rol.


În privința Moldovei, pe parcursul anului 2017, Curtea a pronunțat 16 hotărîri, dintre care în 10 a fost constatată cel puțin o violare a Convenției din partea Republicii Moldova. În șase cauze, nu a fost constatată nicio violare a Convenției, fiind stablită responsabilitatea Federației Ruse. Suma prejudiciilor pe care Guvernul Republicii Moldova a fost obligat să le achite reclamanților se ridică la 95.348 euro, mai mică comparativ cu anul 2016, cînd a fost achitată suma 187.407.


Analiza pe articole a hotărîrilor Curții pronunțate în cauzele moldovenești relevă încălcarea următoarelor articole de către Republica Moldova:


Articolul 3 – Condiții inumane, tratament inuman și degradant pe timpul detenției (3 cauze);


Articolul 5 – Dreptul la libertate și la siguranță (5 cauze);


Articolul 6 – Dreptul la un proces echitabil (2 cauze);


Articolul 8 – Dreptul la respectarea vieții private și de familie (1 cauză);


Articolul 11 – Libertatea de întrunire și asociere (1 cauză);


Articolul 13 – Dreptul la un remediu efectiv (1 cauză);


Articolul 1 din Protocolul nr. 1 din Convenție – Protecția proprietății (1 cauză);


Articolul 34 –  Cereri individuale (1 cauză).


Totodată, în 2017 Curtea Europeană a făcut publice 11 decizii. O decizie a fost radiată ca urmare a încheierii tranzacției amiabile dintre Guvernul RM cu reclamantul. În această cauză, Guvernul s-a obligat să achite reclamantului suma de 12.000 Euro, pentru acoperirea oricăror prejudicii suportate.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load