TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Pe bunurile "Air Moldova" a fost pus sechestru în cadrul unui dosar de spălare de bani

Pe bunurile "Air Moldova" a fost pus sechestru în cadrul unui dosar de spălare de bani

Agenţia pentru recuperarea bunurilor infracţionale a CNA şi Procuratura Anticorupţie au aplicat, în această săptămînă, sechestru în valoare de 301,6 milioane de lei în cadrul unui dosar în care este instrumentată infracțiunea de spălare de bani în proporții deosebit de mari la privatizarea ÎS “AIR Moldova”.


Potrivit CNA, este vorba despre un şir de tranzacţii fictive, care au condus la privatizarea companiei aeriene.


În scopul evitării riscurilor de înstrăinare a patrimoniului companiei, aplicarea sechestrului pe capitalul statutar al întreprinderii în valoare de 301,6 milioane de lei.


De menționat că la data de 2 iulie curent, comisia parlamentară de anchetă a privatizărilor a ales patru contracte care vor fi examinate în mod prioritar: Concesionarea aeroportului Chișinău, Privatizarea Air-Moldova, Privatizarea Tutun CTC, Contractul de modernizare a „ÎS Gările și Stațiile Auto".


În luna iulie 2018, compania Civil Aviation Group SRL, care deține compania romînă de aviație privată Blue Air, a achiziționat 49% din acțiunile Air Moldova. Valoarea tranzacţiei de vînzare–cumpărare depăşeşte suma de 1,2 miliarde de lei, dintre care 50 de milioane de lei au fost transferaţi la bugetul de stat, restul sumei reprezintă datoriile companiei Air Moldova, pe care investitorul s-a obligat să le achite.


De asemenea, amintim că acordul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău a fost semnat pe 30 august 2013, între Agenția Proprietății Publice și compania Avia Invest, fondată pe 2 august 2013, cu un capital social de 85,1 milioane de lei, divizat în părți egale între firmele rusești Habarovski Aeroport și Kolomenski Zavod. Ulterior, o cotă parte de 95% din compania Avia Invest a fost vîndută pentru NR Investments Ltd, un vehicul de investiții imobiliare din Guernsey, Insulele Channel. Acordul a fost ratificat între reprezentanții Avia Invest și beneficiarul exclusiv al NR Investments, Nat Rothschild, la data de 19 august.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load