Patru localități vor avea sisteme moderne de avertizare a populației

Patru localități vor avea sisteme moderne de avertizare a populației

Angajați ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI au participat în cadrul conferinței finale a Proiectului de dezvoltare a unui sistem teritorial de avertizare pentru situațiile de urgență.


Proiectul este formulat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI din Republica Moldova în colaborare cu Direcția Departamentului Serviciului de Urgență de Stat Cernăuți în cadrul Programului Parteneriatului Estic de cooperare teritorială Moldova – Ucraina.


În cadrul proiectului vor fi instalate sisteme moderne în 5 localități din regiunea Cernăuți Ucraina, dar și în 4 localități din nordul republicii cum ar fi satele Criva, Drepcăuți, Șirăuți și orașul Lipcani. Mai mult, sirenele vor anunța în total peste 10 mii de oameni din Republica Moldova și aproape 8500 de persoane din Ucraina despre riscurile situațiilor excepționale, cu un impact direct de peste 19 mii de locuitori de pe ambele maluri ale rîului Prut.


Comunitățile au fost identificate după criteriul vulnerabilității la inundații, iar proiectul este unul pilot pentru ca ulterior rezultate acestuia să fie testate.


Programul va avea un impact social, economic și de mediu prin reducerea costurilor umane și financiare ale inundațiilor.


Potrivit IGSU, Uniunea Europeană a alocat 90% din bugetul total, ceea ce reprezintă aproape 300 mii euro, iar contribuția partenerilor este în valoare de 10%.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load