COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Pacienţii vindecaţi de COVID-19, la externare vor face doar un singur test

Pacienţii vindecaţi de COVID-19, la externare vor face doar un singur test

Pacienţii vindecaţi de noul coronavirus, la externarea din spitale vor efectua doar un singur test, care să arate lipsa bolii, şi nu două, aşa cum era pînă acum.

Deşi testarea dublă este recomandată de OMS, şeful Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, susţine că spitalele cu profil COVID nu au paturi suficiente, iar sistemul medical este împovărat, transmite canal2.md.

Potrivit şefului Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, pacienţii care s-au tratat de COVID-19 vor fi lăsaţi să plece acasă, cu respectarea procedurii de autoizolare timp de două săptămîni.


Precizările au fost făcute într-o conferinţă de presă a specialiştilor din domeniul sănătăţii. Aceştia însă nu au putut spune de cînd va fi aplicată metoda efectuării unui singur test.

„Persoanele cu un test negativ pot fi externate din spital, ca să eliberăm patul spitalicesc, cu condiţia că ele rămîn în condiţii de domiciliu, izolate, pentru o perioadă maximă de incubaţie, astfel încît în această perioadă să obţinem dispariţia totală a virusului, iar persoana să fie exclusă din lista potențialelor surse de infecţie.”

În cadrul conferinţei, specialiştii ANSP au făcut precizări şi despre calitatea testelor la COVID. Asta, în contextul în care sînt situaţii cînd, la acelaşi pacient, primul test iese negativ, iar cel de-al doilea pozitiv.

Reprezentanţii ANSP susţin că la mijloc ar fi mai multe motive: modul în care sînt prelevate probele, felul în care sînt păstrate, transportate şi procesate în laborator.

„Dacă se colectează proba de la persoana care recent a mîncat sau băut, riscul ca proba să fie una fals negativă etse unul foarte mare. Este mare ponderea probelor fals negative la persoanele fumătoare, persoanele care au procese purulente, ne-am convins deja de asta din practica moldovenească că puroiul inhibă.”

Potrivit datelor oficiale, pînă în prezent, în Republica Moldova au fost efectuate 29.061 de teste pentru depistare prezenţei de noul coronavirus.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load