Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

OSC își analizează activitatea pe timp de pandemie

3 sep. 2020,, 08:14   Societate
2307 1

Organizațiile Societății Civile din Moldova își analizează activitatea în condițiile crizei epidemiologice.

În acest scop a fost convocată Conferința Națională „Reziliența în timpuri de criză”, sub egida Centrului de Resurse Juridice din Moldova.

Ana Racu, expert în drepturile omului și comunicare, membră a Comitetului ONU împotriva torturii, menționează că, la începutul pandemiei, a lansat inițiativa civică „Împreună pentru voi”. „Am reușit să colectăm peste 4,5 milioane de lei, din care au fost procurate peste 70 mii de măști de protecție, peste 10 mii de măști cu grad de protecție înalt, am cumpărat peste 45 de echipamente medicale, inclusiv aparate pentru ventilare artificială a plămânilor, am cumpărat peste 10 tone de săpun antibacterian, peste 5 tone de dezinfectanți etc”, a declarat Ana Racu.

Mariana Ianachevici, expertă în protecția copilului, directoarea executivă a Asociației pentru Abilitarea Copilului și Familiei AVE Copiii, a menționat că în luna aprilie a cazat în Centrul de zi 15 lucrători medicali care nu puteau merge acasă din cauza pericolului COVID-19. „Primul meu obiectiv a fost să ofer un spațiu protejat, confortabil pentru oamenii care lucrează în prima linie. Sunt între 5 și 8 persoane care încă mai continuă să stea la noi”, a adăugat Mariana Ianachevici.

Constanța Dohotaru, una dintre inițiatoarele și coordonatoarele inițiativei „Împreună împotriva COVID-19”, afirmă că 500 de voluntari au livrat produse beneficiarilor, care nu aveau posibilitatea să le achite. Banii, în sumă de peste două milioane de lei, au fost colectați în cadrul unei campanii de crowdfounding. „Am livrat produse la aproximativ 5 mii de beneficiari. Pe timp de situație de urgență, am avut o echipă pe biciclete care au livrat circa două mii de prânzuri calde către cei mai vulnerabili, către persoanele țintuite la pat”, a precizat ea.

Ludmila Popovici, director executiv al Centrului de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria”, spune având sprijinul donatorilor, organizația a reușit să ofere un ajutor important sub formă de pachete alimentare și produse igienice pentru femei. În total, cca 300 de femei au fost ajutate în primele luni de pandemie. „Am reușit să adunăm și sprijin financiar pentru anumite persoane care sunt în dificultate s-și achite plățile pentru chirie și servicii comunale. Doar din cadrul Centrului a beneficiat de astfel de ajutor 14 persoane. Au fost procurate și donate soluții dezinfectante, măști, mănuși, viziere pentru beneficiarele noastre și pentru două penitenciare”, a adăugat Ludmila Popovici.

Vladislav Gribincea, președinte al Centrului de Resurse Juridice din Moldova, a specificat că întrunirea organizațiilor societății civile are drept scop promovarea unui mediu propice pentru societatea civilă din Republica Moldova în contextul COVID-19.

Citește mai mult:
Follow us: @IPN_News_Agency on Twitter | ipn.md on Facebook

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?