COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Organele unui tînăr din Mingir au salvat șase vieți

Organele unui tînăr din Mingir au salvat șase vieți

Șase vieți au fost salvate de organele unui tînăr, care a decedat după ce a fost bătut într-un bar din raionul Hîncești.

Informația a fost confirmată de medicii de la Spitalul Clinic Municipal „Sfînta Treime”, pentru regional.md.

În acest context, Radu Avadăni, medic anesteziolog-reanimatolog, coordonator-transplantolog în secția Terapie Intensivă a SCM „Sfînta Treime” spune: „Despre faptul că eu și colegul meu medic-reanimatolog, Victor Garbuz sîntem așteptați la Hîncești am aflat în dimineața zilei de 17 februarie. Agenția Națională de Transplant s-a adresat la noi în urma unui apel efectuat de către directorul Spitalului Clininc din Hîncești, Petru Cibotaru și mama tînărului cu rugămintea de a ne deplasa la spitalul din Hîncești pentru transportarea pacientului aflat în moarte cerebrală clinic la insistența mamei cu transferul ulterior în clinica specializată pentru diagnosticare, evaluare și donare de organe.

La sosirea noastră starea pacientului era instabilă hemodinamic și nu permitea transportarea lui. Am fost nevoiți să stabilizăm pacientul încă 2 ore pe loc în spitalul din Hîncești. Menținerea funcțiilor vitale și a hemodinamicii s-a continuat și în timpul transportării. În tot acest timp, pe parcursul a 14 ore, mama pacientului a fost întotdeauna cu noi. Ea a cerut să fie prezentă la fiecare investigație, noi explicîndu-i fiecare acțiune și analiză, ceea ce era stresant atît pentru noi cît și pentru ea, fiindcă mama mai spera la o minune, iar speranțele erau din ce în ce mai puține. Mama avea încredere în noi, văzînd că noi facem tot posibilul pentru a-l readuce pe fiul său la viață. Din păcate însă, acest lucru era imposibil, presupunerile noastre s-au adeverit: pacientul se afla în moarte cerebrală, ceea ce am și demonstrat conform legislației în vigoare a Republicii Moldova. Și atunci cînd mama tînărului a conștientizat că nu se mai poate face nimic, ea a anunțat din nou despre dorința sa de a dona organele și țesuturile pentru salvarea altor vieți”.


La rîndul său, Cornelia Guțu-Bahov, Șef secție Terapie Intensivă SCM „Sfînta Treime”, menționează: ,În rezultatul leziunilor incompatibile cu viața, astfel salvarea pacientului nu a fost posibilă. Însă datorită tînărului, mamei lui, familiei sale, a medicilor, inclusiv a medicilor noștri au fost salvate 6 vieți. Ne închinăm în fața mamei sale, care într-un astfel de moment dificil al vieții a putut lua o asemenea decizie pentru salvarea altor 6 vieți. Acesta este un gest curajos, nobil și uman”.

Andrei Dima a primit numeroase lovituri în timp ce se afla în seara de sîmbătă, 11 februarie, la barul din sat. În urma altercațiilor, acesta a ajuns în comă, iar vineri, 17 februarie, a fost deconectat de la aparate, deoarece medicii nu i-au dat nici o șansă la viață.

Mama tînărului și-a dat acordul ca organele acestuia să fie donate, pentru a salva alte vieți.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load