COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Orfelinatul implicat în scandalul maltratării copiilor, subordonat Ministerului Educației

Orfelinatul implicat în scandalul maltratării copiilor, subordonat Ministerului Educației

Instituția rezidențială vizată săptămîna trecută într-o postare online, în care se acuzau abuzuri asupra copiilor, s-a dovedit a fi în subordinea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

În acestea condiții, doar Ministerul este în drept să creeze comisii care să verifice situația. Precizările au fost făcute de către șefa Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului, Lucia Caciuc, la ședința operativă de la Primărie, transmite IPN.

Potrivit Luciei Caciuc, din start informația a fost greșită, pornind de la adresa instituției și subordinea în care se află. Chiar și așa, Direcția s-a autosesizat și a pornit verificările ca urmare a postării. S-a constatat că este vorba despre un centru în care se află copii cu dizabilități severe. „În cazul dat este nevoie de consultația psiho-pedagogului sau a pediatrului-psihiatru. Sînt persoane care nemijlocit trebuie să se ocupe de această problemă”, a notat Lucia Caciuc.


În contextul postării, specialiștii Direcției s-au deplasat în instituțiile din subordine, au efectuat verificări. „Sigur că întodeauna este loc și de mai bine. Dar acolo unde au fost depistate carențe le-am lichidat. Vom veni și cu un raport pe care îl vom prezenta primarului general privind starea de lucruri în centrele noastre de plasament”, a declarat șefa Direcției.

Lucia Caciuc a mai spus că e nevoie de o prudență deosebită în astfel de cazuri, pentru că „dacă nu s-ar face vîlvă pe rețele de socializare, dar ar fi sesizate direct organele competente, s-ar recurge la controale inopinate”.

Săptămîna trecută, pe rețelele de socializare a apărut o postare în care se spunea că într-un orfelinat din sectorul Buiucani copiii ar fi „batjocoriți în ultimul hal”. Ulterior, autoarea postării a precizat că instituția este din cartierul Telecentru. Autoarea postării spune că a aflat despre situație de la o cunoștință care a încercat să se angajeze acolo în calitate de dădaca și a lucrat doar o zi. „Dădacele îi bat pe copilași toată ziua cu capul de masă și de ce nimeresc. Ore în șir îi țin închiși în veceu pe oliță și nu le dă voie să se scoale. Au fundul vînăt de ore state pe oliță. Îi spală ca pe niște cîrpe cu capul sub apă cu spumă în guriță, în ochi”, se menționa în postare.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load