Opinie: Procurorul general trebuie să fie o persoană tehnocrată și un manager foarte bun

Opinie: Procurorul general trebuie să fie o persoană tehnocrată și un manager foarte bun

Vladislav Gribincea, președintele Centrului de Resurse Juridice, este de părere că procurorii înțeleg necesitatea schimbărilor, însă prețul pe care trebuie să-l plătească pentru schimbare din contul confortului propriu și garanțiilor personale s-a dovedit a fi mai greu de plătit.

„Procurorii și judecătorii au încercat să acționeze mai degrabă ca o castă decît ca un serviciu în interesul cetățenilor. Și acest lucru era evident”, a declarat președintele CRJM într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

În opinia sa, procurorul general trebuie să fie o persoană tehnocrată, un manager foarte bun, o persoană care să-i poată coagula în jurul său pe cei mai buni procurori și să-i ghideze spre o dezvoltare armonioasă a Procuraturii în stil european. „Nu o persoană foarte puternică individual care ține totul sub control și care nu tolerează niciun fel de opinii alternative, ceea ce am avut pe timpul ultimului procuror general”.

„Atunci cînd s-a elaborat Legea Procuraturii și poziția mea atunci era că noi trebuie să avem un procuror general care este un manager al sistemului, și nu cineva care ia decizii în stînga și în dreapta în fiecare dosar. Atunci s-a ajuns la ideea că procurorul general trebuie să fie o figură procesuală. Și ceea ce am văzut noi între timp este că, da, această persoană este cineva din sistem, dar care intervine foarte mult în dosare și intervenția foarte mare în dosare a procurorului general a subminat din independența procurorilor”, a notat președintele CRJM.

Vladislav Gribincea este de părere că așteptările poporului privind asanarea justiției sînt mult mai mari decît posibilitățile justiției însăși de a se autopurifica și asta pune o presiune mare pe politicieni pentru a acționa mai ferm. În opinia sa, ceea ce au anunțat autoritățile cu privire la reforma justiției, este doar o parte. „Este vorba de măsurile de urgență care urmează a fi luate în următoarele luni sau săptămîni. Un pachet mai mare de reforme care va viza o nouă strategie de reformare a justiției ar trebui să vină pînă la sfîrșitul acestui an și va viza o perioadă de cîțiva ani. Reformele anunțate pe 28 august sînt niște reforme, aș spune, importante, dureroase, dar care trebuie făcute extrem de rapid”, a menționat Vladislav Gribincea.

Potrivit lui, nicio reformă în justiție nu va fi percepută ca una veritabilă, dacă ea nu va fi făcută cu bună intenție. În viziunea sa, politicienii trebuie să învețe din lecțiile din trecut, că jumătățile de măsură în justiție nu generează efectele scontate. La fel, politicienii trebuie să renunțe la controlul asupra justiției, dacă vor o justiție cu adevărat eficientă și independentă.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load