Opinie: Mitropolia Basarabiei stagnează fără sprijinul forțelor care o foloseau

Opinie: Mitropolia Basarabiei stagnează fără sprijinul forțelor care o foloseau

Mitropolia Basarabiei fiind lipsită de sprijinul forțelor care au fost interesate de crearea sa, a rămas într-o stare de stagnare.


Este opinia exprimată de protoiereul Bisericii Sf. Gheorghe Vitali Şinkar, în cadrul emisiunii „Mecanismul de acțiune cu Elena Leviţkaia-Pahomova”, de la postul de televiziune NTV-Moldova, transmite Noi.md.


El a reamintit că, la fel ca și în Ucraina învecinată, Biserica din Moldova a suferit și ea o intervenție foarte puternică din partea statului, și aceasta fiind supusă scindării.


„Pînă în prezent, există două biserici ortodoxe paralele în Moldova. În același timp, situația noastră este și mai paradoxală decît în Ucraina. Pentru că între noi şi Biserica Română nu există o schismă. Aceasta este o biserică canonică, este o biserică foarte bine organizată. Poate că Biserica Română este una dintre cele mai puternice biserici ortodoxe nu numai din punct de vedere exterior, ci și din punct de vedere al spiritului. Aceasta este o biserică cu un mare conținut spiritual. Poate că ei și grecii sînt astăzi o parte foarte serioasă, portantă, a Ortodoxiei, o parte reală. Și este mai paradoxal pentru noi să avem relații de neînţeles cu oameni care ne sînt frați, cu care nu avem contradicții interne", a spus Vitali Şinkar.


„Totuşi, aceste contradicții au fost create în mod politic, artificial. De ele au profitat toți cei are au fost interesate de ele la acel moment și cînd ele au încetat a mai fi profitabile, totul a fost abandonat. Și acum, Mitropolia Basarabiei, neavînd sprijinul forțelor care erau interesate de ea, a ajuns într-o stare de stagnare. Darîn caz de necesitate şi cu o anumită finanţare, ar putea exista noi încercări de a o folosi”, a spus arhiereul Bisericii Sf. Gheorghe.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load