TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Opinie: Ministrul Educației are nevoie de colegi competenți și educați

Opinie: Ministrul Educației are nevoie de colegi competenți și educați

Noul ministru al Educației, Culturii și Cercetării, Liliana Nicolaescu-Onofrei, are nevoie de colegi competenți și educați, precum și de o înțelegere a scopurilor și obiectivelor reale, care i-au fost desemnate.

Este opinia exprimată de președintele Adunării Națiunilor Moldovei, experta în domeniul relațiilor interetnice, Olga Goncearova, comentînd ultimele declarații ale ministrului la TV8, transmite Noi.md.

„Am tot tăcut, dar „știrile de toaletă” de la ministrul Educației! Culturii! Știinţei! m-au făcut să mă apuc de apăsat pe butoane. Nu dau sfaturi, dar vă reamintesc că toate domeniile de responsabilitate ale ministrului implică cunoștințe în aceste și despre aceste domenii”, a scris ea pe pagina sa de pe rețeaua de socializare.


„Avînd experiență în predarea și rescrierea metodologiei de predare a limbii române pentru alolingvi pentru ATEM din cărțile scrise mai devreme cu sprijinul Departamentului pentru Relații Interetnice și al UNDP, nu este ușor să intri în subiect. Este chiar imposibil. Prin urmare, avînd diplomă de învățămînt superior ca „profesor, cercetător, traducător" și experiență în toate aceste domenii, recomand:

1. Să se ţină cont de lipsa de personal pentru toate zonele de activitate ale țării și, determinînd sectoarele prioritare pentru următorii 20 de ani, să fie organizate doar locuri bugetare cu un concurs de cel puțin 5 persoane pe loc. Să fie cîte 20 de specialiști în fiecare domeniu, dar aceştia vor fi cei care vor și pot studia. 2. Revenirea la educația profesională în cadrul sistemului de școlilor profesional-tehnice și a școlilor tehnice. Nu toată lumea poate și dorește să obțină studii superioare, oferiţi-le copiilor posibilitatea de a obține o profesie. Mai mult, anume de astfel de specialişti este lipsă în agricultură, medicină etc. 3. Oferiți posibilitatea de a depune cereri la mai multe instituții de învățămînt. 4. Oferiți oportunitatea de a primi educație în mai multe limbi. 5. Posibilitatea de schimb și stagii internaționale. 6. Relansarea Academiei de Științe. 7. Asistenţă financiară și în gestionarea colectivelor și teatrelor de semnificație specială. 8. Acordați o atenție deosebită copiilor și tinerilor talentați din toate domeniile de activitate. 9. Reluarea activităţii cluburilor și școlilor din mediul rural. Toate acestea – la o grabă. Aceasta necesită o înțelegere a scopurilor și obiectivelor. Pentru aceasta avem nevoie de colegi instruiţi și educați. Pentru a face acest lucru, trebuie să înțelegeți de ce și unde ai venit. Și, începînd cu toaleta, nu faceți senzație din ea. Imaginea doamnei Babuc nu a fost afectată în niciun fel, dimpotrivă doamna ministru şi-a dezvăluit întreaga esenţă. A corecta situația nu este niciodată prea tîrziu. Nici măcar nu știu cum să termin: „A studia, a studia și a studia!” sau „Toată lumea – în grădină””, a scris Olga Goncearova.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load