Opinie: Mai puține fantezii pentru foștii președinți ai Moldovei pe tema istoriei

Opinie: Mai puține fantezii pentru foștii președinți ai Moldovei pe tema istoriei

Foștii președinți ai Moldovei trebuie să umble mai puţin cu tot felul de fantezii pe tema istoriei, deoarece după cîteva decenii, în absența altor versiuni, versiunile lor vor deveni istorie și realitatea va dispărea.

Această opinie a fost exprimată de cunoscuta prezentatoare TV Elena Leviţkaia-Pahomova, comentînd declarațiile făcute de foștii președinți în cadrul unei ceremonii solemne, organizate cu ocazia aniversării a 25 de ani de la adoptarea Constituției Moldovei, relatează Noi.md.

„Cînd foștii lideri ai Moldovei au o viziune ușor diferită despre evenimentele de acum 30 de ani decît cele ale martorilor acelor evenimente... Nu numai ei au scris memorii. După cîteva decenii, în absența altor versiuni, versiunea lor va deveni istorie, iar realitatea va dispărea. Snegur a spus că „am boicotat referendumul bolșevic cu privire la soarta URSS”. Hai lasă! L-au zădărnicit. Asta o ţinem minte. Pentru că rezultatul i-ar fi incomodat. Lucinschi ne-a povestit despre modul în care „cineva şi-a pus în buzunar averea poporului”. Cum. Voronin a uitat de încercarea de a-l destituit pe președintele Curții Constituționale, în perioada preşedinţiei sale, și și-a prezentat propria viziune asupra zădărnicirii semnării Memorandumul Kozak. Totuşi, prezența și discursurile tuturor celor trei de pe aceeași scenă cu președintele ţării, cu preşedintele Parlamentului și premierul reprezintă deja un semn bun. De-ar mai avea şi ceva mai puţine fantezii referitor la istorie”, a scris Elena Leviţkaia-Pahomova.

„A spune că am ignorat referendumul cu privire la soarta URSS este o minciună. Acesta a fost zădărnicit. Oamenii au vrut să voteze, iar rezultatul i-ar fi incomodat pe „luptătorii pentru independență”. Nu a fost nicio luptă. Şezătorile pe la bucătării şi rătăcirile prin parcuri nu înseamnă luptă, ci flecăreală intelectuală (cu asta păcătuiesc şi eu însămi). Au avut fericirea de a deveni primii cei fără careva speranţe de succes în viaţă, mai punînd mîna şi pe ceva proprietăţi”, a subliniat ea.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load