COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Opinie: Lichidarea institutelor de proiectare este un proces rău pentru stat

Opinie: Lichidarea institutelor de proiectare este un proces rău pentru stat

Lichidarea institutelor de proiectare de stat din Moldova, care joacă un rol crucial în implementarea proiectelor de construcții, este în mod clar un proces prost pentru stat, deoarece sînt desființate organizațiile cu experiență bogată, bază și personal care au acordat un mare ajutor statului.

Această opinie a fost exprimată pentru Noi.md de fostul arhitect-șef al institutului de proiectare RURALPROECT, Igor Apostolov, comentînd publicarea recentă a arhitectului Denis Nedeoglo, care a spus că în Moldova are loc moartea liniștită a industriei proiectării și, conform informațiilor neoficiale, se pregătește lichidarea mai multor institute de proiectare URBANPROIECT și CHISINAUPROIECT.

Igor Apostolov a menționat că, din păcate, o asemenea soartă tristă a avut anterior și RURALPROECT, iar administrația a fost înștiințată verbal despre lichidarea acestui institut de proiectare, nu a fost prezentat niciun document pe baza căruia el a fost lichidat.


"Nu a fost prezentat niciun ordin, nu s-a depus nici o dispoziție în acest sens, nu se știe dacă există astfel de documente în prezent", a declarat fostul arhitect-șef al RURALPROECT, menționînd că nu este clar de ce acest institut de proiectare s-a pomenit înr-o astfel de situație.

„Toți au fost surprinși și uimiți de această decizie, dar i s-au supus. Angajații institutului de proiectare au fost concediați”, a spus Igor Apostolov.

El a amintit că RURALPROECT a ajutat foarte mult statul, iar acest ajutor a fost deosebit de valoros în perioada inundațiilor și a altor dezastre natural care au avut loc din păcate, pentru că atunci, acest institut de proiectare a furnizat într-o perioadă foarte scurtă documentele de proiectare pentru construcția unor noi case în localitățile afectate. Printre aceste sate s-au numărat Nemțeni, Cotul Morii, Obileni și Sărăteni din raionul Hîncești, care au suferit în urma inundațiilor severe în iulie 2010.

„Este puțin probabil ca altcineva să poată realiza un volum atît de mare de muncă într-un timp atît de scurt. De exemplu, numai pentru satul Cotul Morii, Institutul de Proiectare de Stat „RURALPROIECT”, în cel mai scurt timp, a elaborat documentele de estimare-proiectare pentru 700 de tipuri diferite de case (ogrăzi), școli și grădinițe. Totul a fost făcut într-un timp restrîns. Noi am fost menționați și premiați. Institutul RURALPROIECT a făcut multe clădiri frumoase. Eram într-o stare bună. Dar acum există o mulțime de companii și puține comenzi și are loc așa-numita împărțire a comenzilor”, a declarat fostul arhitect-șef al RURALPROECT.

El a subliniat că arhitectul Denis Nedeoglo face bine că bate alarma cu privire la lichidarea institutelor de proiectare de stat din Moldova, care joacă un rol crucial în implementarea proiectelor de construcții.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load