Opinie: Legea „anti-propagandă” ţine de securitatea informațională a statului

Opinie: Legea „anti-propagandă” ţine de securitatea informațională a statului

Cea mai importantă componentă a proiectului de Lege privind „anti-propaganda” ţine de securitatea informațională a statului.

Atunci cînd se vorbește despre protejarea valorilor constituționale este important să înțelegem că această limită între libertatea de exprimare și asigurarea securității este destul de fină. Trebuie să protejăm și alte valori constituționale, precum statul de drept. Afirmația aparține deputatei Grupului Parlamentar Popular European, Mihaela Spătaru, și a fost făcută în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Legea anti-propagandă”: necesitate, avantaje și riscuri”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

Potrivit Mihaelei Spătaru, prin intermediul retransmisiunilor posturilor de televiziune din Federația Rusă există riscul ca prin anumite mesaje să fie influențate deciziile anumitor actori politici, dar și ale cetățenilor atunci cînd vor merge la vor. „Eu cred că sînt lucruri care trebuie luate în considerare atunci cînd vorbim de securitatea informațională. Acesta este doar un instrument, nu rezolvăm întreaga gamă de probleme a securității spațiului informațional. Este vorba doar de emisiunile analitice și informative atunci cînd vorbim despre această limitare. Nu este vorba despre alte emisiuni, culturale, filme sau alte produse”, a spus Mihaela Spătaru.

Deputata susține că dacă Federația Rusă ar fi ratificat Convenția cu privire la televiziunea transfrontalieră, pe care a semnat-o încă în 2006, care prevede că buletinele de știri nu trebuie să incite la ură și trebuie să fie prezentat pluralismul de opinii, astăzi nu ar fi existat astfel de probleme. Ea a respins acuzațiile aduse de către Ion Ceban secretarul președintelui Republicii Moldova, în cadrul acelorași dezbateri, precum că cineva din Occident ar fi cerut respectivele completări la Codul Audiovizualului. „Nu cred că cineva din cei care au votat a făcut acest lucru la solicitarea partenerilor internaționali. Nu există nicio solicitare în acest sens, nu este prevăzută în Acordul de Asociere sau în altă parte. Este un proiect asumat de politicieni”, a declarat Mihaela Spătaru.

Mihaela Spătaru este de părere că autoritățile ar trebui să găsească modalități de a creşte capacitatea de comunicare strategică a ţării și a culturii informaționale, care să promoveze ideile ce țin de Republica Moldova. În opinia ei, sînt necesare campanii ample începînd din instituțiile de învățămînt. Totodată, ar fi binevenit și un angajament al televiziunii publice în acest sens. Deputata pledează pentru susținerea produselor autohtone media începînd de la nivel local și promovarea acestora.

„Produsele media din afară sînt frumoase, pentru că presupun multe resurse financiare. Din păcate, la noi sînt foarte puține resurse pentru a crea aceste programe. De asta, pentru început, trebuie susținuți atît producătorii, dar și cetățenii în a fi interesați de produsele autohtone”, a conchis deputata Grupului Parlamentar Popular European.

Dezbaterile publice „Legea anti-propagandă”: necesitate, avantaje și riscuri”, constituie ediția a 86-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load