Opinie: În chioşcurile de ziare din Chișinău nu trebuie să se vîndă țigări

Opinie: În chioşcurile de ziare din Chișinău nu trebuie să se vîndă țigări

Chioşcurile de ziare din Chișinău nu trebuie să comercializeze țigări.


Această opinie a fost exprimată de președintele Comisiei pentru protecția socială, sănătate, educație, cultură, mass-media și relații interetnice a Consiliului Municipal Chișinău, Alla Nemerenko, transmite Noi.md.


Potrivit oficialei, ea nu se opune amplasării de chioşcuri de ziare pe străzile centrale, dar în același timp în acestea nu ar trebui să se vîndă produse cum ar fi țigările.


„Eu, în calitate de angajată a sistemului de ocrotire a sănătății, nu pot vota în mod categoric proiectul, decît dacă acesta va conţine o specificație precum „vînzarea de periodice fără produse conexe - țigări și multe alte tipuri similare", deoarece sîntem adepţii promovării unui mod de viață sănătos", şi-a expus punctul de vedere Alla Nemerenco.


{344824}} „Aşa şi nu am auzit un răspuns la întrebarea mea de ce chioșcurile SA „Moldpresa” funcționează și noaptea, cînd chiar şi fumătorii dorm. Ce se poate vinde acolo? Nu se ştie care le sînt veniturile. Ce caracter au? Niciun agent economic nu va întreţine puncte de comerţ cu regim nocturn dacă nu există venituri. Este o nuanţă ce dă de crezut că se vinde ceva ilegal acolo", a spus ea.


La rîndul său, directorul de dezvoltare al „Moldpresa” SA (una dintre companiile care operează rețeaua de ziare), Rodion Stamatin, într-un comentariu pentru Noi.md, a asigurat că chioșcurile lor nu lucrează niciodată noaptea tîrziu, cu aît mai mult nu fac comerţ cu băuturi alcoolice, chiar şi cu băuturi cu grad redus de alcool.


Potrivit lui, se pare că consilierii municipali sînt induși în eroare și confundă situaţia cu punctele comerciale avînd un alt gen de activitate.


„Atunci cînd se abordează cazuri excepționale de comerț din chioșcuri de pe străzile centrale, consilierii ar trebui să vadă acest lucru nu ca o înlesnire pentru un anumit agent economic, ci ca o înlesnire pentru două tipuri de activitate – pentru distribuitorii de ediţii periodice și pentru vînzătorii de flori. Și după aceasta autoritățile locale vor avea de decis cu privire la cine va fi implicat în aceste tipuri de activități", a adăugat Rodion Samatin.


Potrivit lui, vor activa acei agenți economici care vor dovedi că pot desfășura astfel de activități.


Este de remarcat faptul că oraşul Chișinăul este depăşit triplu de cea mai înapoiată ţară europeană în ceea ce privește numărul de puncte de distribuție a presei scrise la 1.000 de locuitori. În perioada confruntării dintre Primărie şi punctele comerciale mobile, 24 de chioșcuri au fost evacuate din centru, inclusiv din grădina publică centrală. Totuşi, în toate timpurile, la intrarea în parc s-au vîndut ziare, care se puteau cumpăra pentru a fi răsfoite stînd pe bancă.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load