TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Opinie: Diaspora moldovenească este văzută ca “agent politic” și “talent integru”,

Opinie: Diaspora moldovenească este văzută ca “agent politic” și “talent integru”,

Grupul denumit “diasporă”, de către guvernanții moldoveni, reprezintă o colectivitate valoroasă, care s-a adaptat la condiții austere și a acumulat deprinderi profesionale și cognitive, fără vreun ajutor al statului de origine, scrie politologul Dionis Cenușa, într-un articol de analiză pentru Agenția de presă IPN.

Cu toate acestea, în opinia politologului, acest grup a fost tratat în perioada 2009-2016 ca o sursă de voturi și factor determinant în formarea coalițiilor de guvernare.

Calitatea de “agent politic”, conferită membrilor diasporei, a fost vizibilă, de asemenea, în procesele politico-electorale din 2017-2019, cînd opoziția extra-parlamentară a explorat relațiile cu diaspora pentru a construi legitimate externă, amintește Dionis Cenușa.

El consideră că menținerea acestei tendințe este inevitabilă odată cu liberalizarea completă a dreptului la vot.

Căutarea “talentului” în rîndul moldovenilor plecați nu este o noutate, cu o mică excepție, evidențiază politologul.

În perioada 2012-2018, politicile de atragere a “creierelor moldovenești” din străinătate ținteau, limitativ, absolvenții instituțiilor educaționale occidentale, opinează Dionis Cenușa.

El observă că abordarea față de diasporă trece printr-o revizuire subtilă, deși esențială. Mai exact, la reformarea instituțiilor statului, premierul Sandu și-a manifestat interesul de a atrage “profesioniști integri în funcții-cheie” din rîndul reprezentanților diasporei, punctează politologul.

Blocul ACUM a făcut primul pas în această direcție, atunci cînd a inclus reprezentații diasporei în componența Guvernului – Ministerul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan (SUA), Ministrul Finanțelor, Natalia Gavriliță (Marea Britanie) și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu (Franța), reamintește politologul.

Amploarea acestei inițiative deocamdată are dimensiuni reduse, deși guvernarea simte un deficit acut nu atît de personal pregătit, cît de persoane integre. Totuși, atragerea diasporei cu simpatii politice față de blocul ACUM poate deveni o piedică ascunsă pentru depolitizarea adevărată a instituțiilor, avertizează Dionis Cenușa.

De asemenea, politologul subliniază că revenirea diasporei în țară are o importanță majoră pentru refacerea capitalului uman. Totuși, el scrie că, atîta timp cît economia este subdezvoltată, migrația economică trebuie privită ca o sursă de venituri indispensabilă pentru o bună parte din populație. Educația și sănătatea sînt printre serviciile vitale, dar nu unicele, care determină plecarea cetățenilor, constată politologul.

Cu toate acestea, dezvăluie Dionis Cenușa, există anumite servicii, precum cele medicale, care datorită raportului calitate-preț, atrag membrii diasporei, nesatisfăcuți de constrîngerile birocratice și alte bariere existente în străinătate.

Practica pozitivă a serviciilor medicale poate fi răspîndită către alte sectoare pentru a determina re-conectarea diasporei cu baștina, pregătind terenul pentru o eventuală returnare, sugerează politologul.

În fine, atît revenirea diasporei, cît și decelerarea migrației, vor semnala cristalizarea unui model de țară atractiv, care depinde, în egală măsură, de democratizarea politicului, modernizarea economiei și eliminarea corupției din toate sferele afacerilor publice, concluzionează Dionis Cenușa.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load