COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

OMS va veni cu recomandări privind lupta împotriva COVID-19 în Transnistria

OMS va veni cu recomandări privind lupta împotriva COVID-19 în Transnistria

La solicitarea Chișinăului, delegația ONU, condusă de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a întreprins o vizită tehnică în data de 6 mai la Tiraspol, după alte vizite similare la Bălți și Cahul, relatează pentru MOLDPRES Biroul politici de reintegrare.

Această vizită tehnică se înscrise în dimensiunea răspunsului la pandemia COVID-19, situația epidemiologică și măsurile de sănătate publică întreprinse pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Prin urmare, ieri s-a desfășurat o întrevedere de follow-up între viceprim-ministrul pentru reintegrare, Cristina Lesnic, cu Coordonatorul Rezident al ONU, Simon Springett, și reprezentantul OMS în Republica Moldova, Igor Pokanevych, cu privire la vizita OMS din teren.


Reprezentanții OMS și UNICEF au luat cunoștință de nivelul de organizare a serviciilor de sănătate în lupta și controlul pandemiei, vizitînd mai multe instituții medicale și de îngrijiri pe termen lung. Un accent special a fost pus pe supravegherea și evaluarea riscurilor, prevenirea și controlul infecțiilor, gestionarea cazurilor și testarea.

De asemenea, ofițerii tehnici din domeniul sănătății din cadrul OMS și UNICEF au subliniat importanța deosebită a protejării lucrătorilor medicali din prima linie, precum și respectarea de către populație a măsurilor de prevenire a răspîndirii virusului, cum ar fi păstrarea distanței sociale și igiena mîinilor.

Reprezentanții OMS au informat despre rezultatele vizitei în regiune și au formulat recomandări pentru activitățile ulterioare, în conformitate cu acțiunile Organizației Națiunilor Unite la nivel mondial de luptă împotriva COVID-19. Potrivit acestora, în perioada imediat următoare, OMS va prezenta autorităților constituționale ale Republicii Moldova un set de recomandări privind supravegherea epidemiologică, prevenirea și controlul infecției, depistarea precoce și managementul clinic al COVID-19 după vizita din regiunea transnistreană.

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, le-a mulțumit reprezentanților OMS pentru deschidere și cooperare și a apreciat sprijinul oferit. „Avînd în vedere autoizolarea regiunii transnistrene, este o contribuție substanțială la înțelegerea situației reale din teren și la formularea măsurilor de răspuns de către autoritățile constituționale. Pentru noi, este important să asigurăm dreptul la viață și sănătate pentru toți cetățenii Republicii Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană”, a declarat Cristina Lesnic.

Vizita OMS la Tiraspol a fost însoțită de reprezentanții OSCE.

Totodată, Biroul politici de reintegrare reamintește că, sub pretextul măsurilor de limitare a pandemiei de COVID-19, autoritățile de facto de la Tiraspol au întreprins acțiuni de autoizolare și de îngrădire a liberei circulației pe ambele maluri ale Nistrului și împiedicarea exercitării efective a drepturilor omului.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load