OMS ne învață cum să alungăm frigul şi răceala

OMS ne învață cum să alungăm frigul şi răceala

Şi în următoarele zile ne aşteaptă vreme rece cu temperaturi scăzute, iar în această perioadă răceala şi gripa sînt la ordinea zilei.


Tocmai din acest motiv, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a transmis recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în ceea ce priveşte prevenţia şi tratamentul afecţiunilor cauzate de temperaturile extrem de scăzute, relatează Noi.md.


Pentru a ţine boala departe şi a alunga frigul, specialiştii OMS ne recomandă o serie de măsuri generale de pregătire pentru iarnă, precum: „să ne asigurăm că locuinţele sînt bine izolate, să verificăm conductele de apă pentru a preveni îngheţarea apei în interior; să ne asigurăm că aparatele de încălzit sînt sigure şi potrivite pentru spaţiul în care sînt utilizate; pentru locuinţele care se află în zone predispuse la viscol şi la pericolul de a rămîne izolate; să ne facem rezerve de alimente, apă şi medicamente etc.”, se arată în raportul OMS.

În perioada rece a anului, specialiştii ne recomandă să acordăm mai multă atenţie sfaturilor privind sănătatea publică, previziunilor şi avertizărilor meteorologice, precum şi actualizărilor de călătorie; să solicităm sfatul medicilor de familie, iar cei cu afecţiuni cronice să solicie informaţii despre riscurile specifice şi dozele adecvate de medicamente. Persoanele care se expun la frig trebuie să poarte îmbrăcăminte adecvată pentru vremea rece şi să-şi acopere mîinile, picioarele şi capul. Fiecare persoană trebuie să consume mese calde, suficiente lichide, fiind necesară și evitarea băuturilor reci, a alcoolului şi a tutunului.


De asemenea, sînt recomandate exerciţii fizice, dar cu grijă deosebită atunci cînd antrenamentul se desfăşoară afară. Trebuie evitat și statul în picioare, nemişcat, pentru o perioadă lungă de timp.


„Dacă utilizaţi combustibili solizi (cum ar fi cărbunii sau lemnele) pentru gătit şi pentru încălzire, asiguraţi-vă că încăperile sînt aerisite în mod regulat. Fiţi precauţi cînd folosiţi radiatoare şi pături electrice”, se mai arată în raportul privind recomandările în perioadele cu temperature extrem de scăzute. 


 


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load