COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Ombudsmanul propune autorităților reducerea amenzilor

Ombudsmanul propune autorităților reducerea amenzilor

Avocatul Poporului, Mihai Cotorobai, propune autorităților să reducă amenzile aplicate persoanelor fizice care nu respectă măsurile de prevenire a COVID-19.

Recomandările au fost expediate Guvernului, Comisiei parlamentare drepturile omului și relații interetnice, Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, transmite emedicina.md.

Ombudsmanul susține că „mărimea minimă de 22.500 de lei aplicabilă persoanei fizice nu respectă principiul individualizării sancţiunii contravenţionale și principiul proporţionalității sancţiunilor amenzii, precum și nu ia în calcul situația specială de vulnerabilitate a persoanelor sancționate (persoanele cu dizabilități, persoanele în etate, persoanele lipsite de surse de existență, cu venituri mici)”.

„Pentru anumite persoane mărimea amenzii este foarte mare chiar și atunci cînd aceasta este achitată în termen de 3 zile la jumătate din cuantumul stabilit și va afecta considerabil situația materială a persoanei. Amenda este o povară și mai grea în cazurile în care este aplicată la două sau mai multe persoane dintr-o singură gospodărie/familie, a căror venituri sînt diminuate”, susține Cotorobai.


În acest sens, Avocatul Poporului a făcut trimitere la jurisprudența Curții Constituționale, a Curții Europene a drepturilor omului, precum și la recomandările experților ONU adresate statelor în lupta cu pandemia COVID-19 într-un ghid „Măsuri de urgență și COVID-19”.

„Statele trebuie să aplice în mod uman toate măsurile excepționale, respectînd principiul proporționalității atunci cînd impun sancțiuni pentru încălcări și să asigure că sancțiunile nu sînt impuse în mod arbitrar sau discriminatoriu. Amenzile trebuie să fie proporționale cu gravitatea infracțiunii comise. În evaluarea sumei amenzilor, trebuie luate în considerare circumstanțele individuale, inclusiv impactul specific genului. Aceasta este relevant în special pentru persoanele fără locuri de muncă sau pentru cele care nu generează venituri din cauza măsurilor de urgență”, a mai declarat Ombudsmanul.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...

Sondaj Toate

load

Arhivă de ştiri