COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

"Oamenii care nu cred că există așa boală, să vină cu noi să ne ajute" - medic de la urgență

"Oamenii care nu cred că există așa boală, să vină cu noi să ne ajute" - medic de la urgență

Medicii de la Serviciul de Urgență, primii care acordă ajutorul medical bolnavilor de COVID, au ajuns la limita epuizării, însă continuă să lupte pentru viața fiecărui pacient.

Medicul Natalia Catanoi, din cadrul Echipei de Reanimare a Centrului de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, spune, într-un interviu pentru Radio Chișinău, că în această perioadă de pandemie, cel mai mult îi afectează pe medici nu munca titanică depusă zilnic, dar indiferența oamenilor față de pericolul infectării cu noul Coronavirus și nerespectarea măsurile de protecție individuală:

- Ce s-a schimbat în activitatea Dumneavoastră de cînd s-a început pandemia de COVID-19? Cum era pînă la pandemie și cum este acum?


- Acum s-a mărit numărul de solicitări și pacienții sînt în stare destul de gravă. Dacă pînă la pandemie acordai ajutor medical unui pacient inconștient, în comă, și-l ventilai destul de ușor, acum din cauză că plămînii sînt foarte afectați și chiar dacă pacienții sînt conectați la aparate de ventilație artificială, este destul de dificil sa-i ventilez. Trebuie preparate speciale pentru sedare și analgezice. Aceasta ia timp. Este epuizant, deoarece lucrăm în costume de protecție care sînt destul de sufocante. Este foarte cald în ele, cu mască, cu ochelari care transpiră, vizieră deasupra. Este destul de dificil de lucrat.

- De ce pacienții se află în stare mai gravă acum? Se adresează mai tîrziu la medic sau nu acordă atenție primelor simptome?

- În primul rînd, oamenii nu au grijă de ei. Dacă noi, medicii, știm că este o stare destul de grăvă și această boală poate să se agraveze într-un timp foarte scurt și să ajungă pacientul în stare foarte gravă, oamenii nu conștientizează aceasta. Și în primul rînd nu se protejează. Ei cred că este o viroză simplă și ajung la noi a două, a treia zi, deja, cînd este tîrziu. Ajung cu pneumonie și situația este mult mai gravă și medicația este cu totul alta.

- Săptămîna trecută am avut un record de noi cazuri de infecție cu COVID-19. Munca Dumneavoastră a fost mai solicitantă în această perioadă?

- Toți colegii au lucrat pînă la epuizare. După datele pe care le avem așteptăm și în următoarele zile că o să fie un număr mai mare. Dacă vă uitați afară, sînt grupuri mari de oameni care nu respectă regulile de protecție. Stau cîte cinci, șase sau chiar mai mulți și, respectiv, unul de la altul se infectează. Așteptăm un număr mai mare de infecții și echipajele de urgență sînt destul de epuizate. Și este păcat, pentru că oamenii solicită ambulanța nu numai la infecții cu COVID-19, dar orice pacient este acum suspect de COVID. Mergem la locul solicitării în echipamentul de protecție și unii oameni sînt destul de agresivi, ne spun că nu sînt bolnavi cu COVID-19, de ce ați venit îmbrăcați așa? Încerci să le explici, iar cînd le spui ca să nu se infecteze de la noi, numai atunci se liniștesc.

- Ce credeți despre oamenii care nu respectă regulile de protecție individuală?

- Uneori mă gîndesc că oamenii, poate că într-adevăr, nu cred că există această infecție și că această infecție este destul de gravă. Poate ar fi bine, ca pe lîngă faptul că se amendează, să le solicităm să ne ajute. Poate sînt oameni care vor să fie voluntari la Serviciul de Urgență și dacă nu cred că există așa boală, să vină pe o zi cu noi, împreună, îmbrăcați în echipamente de protecție și să ne ajute.

- În aceste trei luni de cînd ne luptăm cu pandemia de COVID-19, au fost cazuri care v-au marcat cumva?

- Toți pacienții care sînt infectați cu COVID-19 cînd îi vezi că se sufocă, că nu are aer, și îi dai oxigen, și în dai medicație, și vezi că starea absolut deloc nu se schimbă, chiar te afectează și psihologic. Te doare inima și sufletul cînd vezi că este tînăr și că nu poți să-l ajuți.

- Care este cea mai mare frică a Dumneavoastră în această perioadă?

- Cea mai mare teamă este ca să nu ne infectăm familia sau părinții. Eu, personal, de cînd s-a început pandemia nu am fost să-mi văd mama. Și este destul de dureros. Eu știu că ea are diabet zaharat și dacă se va infecta va fi destul de grav. Este, într-adevăr, o teamă mai ales că și soțul meu, la fel, lucrează cu pacienții cu COVID și ne este dificil pentru ambii.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load