O parte din banii furați de la Banca de Economii ar fi ajuns la Aeroport - investigație

O parte din banii furați de la Banca de Economii ar fi ajuns la Aeroport - investigație

O investigație jurnalistică arată că o parte din banii furați de la Banca de Economii a ajuns la Aeroport. A declarat-o în Parlament fostul șef al Centrului Național Anticorupție. În urmă cu tocmai patru ani!


Jurnal TV prezintă astăzi dovezi că Viorel Chetraru știa ce spune. Cel puțin două milioane de euro din circuitul bancar fraudulos au ajuns la fondatorii SRL-ului Avia Invest. Sînt aproape anonimi, iar actuala putere nu-i atinge.


Unul dintre fondatorii SRL-ului Avia Invest, firma care a luat în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău, a beneficiat de peste două milioane de euro din așa-numitul „miliard” furat din băncile falimentate. Este vorba despre offshorul înregistrat în Marea Britanie - TB Team Management, care apare în rulajele bancare ale firmelor implicate în procesul de spălare a banilor scoși prin credite frauduloase din Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.


Două plăți către această companie, care a figurat printre fondatorii Avia Invest SRL, au fost vărsate pe 28 și 29 octombrie 2013. Transferurile au fost făcute prin intermediul offshorului Branch Marketing LTD, înregistrat în Belize, implicat și în plăți pentru care au fost condamnați fostul premier, Vladimir Filat și ex-deputatul, Chiril Lucinschi.


Rulajele bancare ale acestei firme anonime au fost puse la dispoziția presei de către avocatul Ion Crețu, nevoit să fugă din Republica Moldova acum un an, imediat ce a făcut rost de aceste documente. Banch Marketing este una dintre companiile recunoscute drept ale sale de către condamnatul Ilan Șor. Acesta a refuzat să răspundă cui a trimis cele peste două milioane de euro.


În august 2013, după un concurs dubios, desfășurat de autorități, Aeroportul Internațional Chișinău a fost dat în concesiune firmei moldovenești Avia Invest .


Inițial, SRL-ul Avia Invest avea doi proprietari cu cote egale, ambii din Rusia - Aeroportul Habarovsk, în asociere cu firma УК КОМАКС, și producătorul de motoare și locomotive ”Коломенский Zавод”. După semnarea contractului dintre Avia Invest și autoritățile de la Chișinău, ”Коломенский” a dispărut din lista fondatorilor, iar Aeroportul Habarovsk a păstrat doar o cotă de 5 la sută. De atunci, adevărații proprietari ai unei cote de 95 la sută s-au ascuns în offshor. Ei și-au schimbat de două ori denumirea, dar beneficiarii par să rămînă aceiași.


Pînă în septembrie 2016, 95 de procente din Avia Invest și, respectiv, din Aeroportul Internațional Chișinău i-au aparținut offshorului britanic TB Team Management LLP. Cel care a beneficiat de peste două milioane de euro din așa-numitul miliard. Ar părea că o persoană indicată să răspundă cine sînt adevărații fondatori ai Avia Invest este directorul acestui SRL - Petru Jardan. Omul însă afirmă că habar nu are cine l-a angajat.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load