O moldoveancă a creat prima brînză vegană în România

O moldoveancă a creat prima brînză vegană în România

Ștefan & Marisha - un cuplu de români pasionați și creativi, și-au propus să aducă în premieră pe piața românească gustul adevărat de brînză, într-o formă vegană, care să aducă un plus de viață consumatorilor săi.


Neobișnuit de sănătoasă, „brînza” are ca bază nuci de caju și migdale activate, culturi vegane și condimente atent selectate, iar cuplul are deja propriile rețete. Proiectul lor se numește Rawckers, iar în curînd fondatorii lui promit să livreze brînza vegană de cîteva feluri în tot spațiul românesc.


Brandul Rawckers s-a născut din dragoste pentru gustul de brînză, ca hrană sănătoasă, dar și din dragostea ce a unit cuplul raw vegan Ștefan & Marisha. După îndelungi testări ale propriilor rețete, au apărut sortimente precum brînza cremoasă, brînza maturată, cea cu gust afumat, sau cu ierburi aromate, cu cărbune negru, ceapă, sau chilli. Cei doi au creat chiar și au Camembert și Blue Cheese. Ștefan și Marisha și-au propus să împărtășească din experiența lor de a face brînză din nuci și alte bunătăți raw vegane pentru România, Republica Moldova sau Ungaria.


„Odată ce devii interesat de alimentația raw vegană, descoperi o lume paralelă a bucătăriei. O paletă vastă de alegeri sănătoase, care te motivează prin beneficiile pe care le aduc oganismului dar și printr-o mulțime de alinturi ale papilelor gustative. Fiind într-o excursie la Barcelona, am descoperit o brînză pe bază de caju cu gust cum nici nu ne-am imaginat că există. Cerînd informații, am aflat că era procesată și fermentată asemenea celei tradiționale. Viitorul aparține veganilor, asta credem noi, iar tendința a crescut enorm de mult în ultimii ani în toată lumea”, ne spune Marisha, o tînără moldoveancă stabilită la Timișoara.


Atît Marisha, cît și soțul ei consumă doar hrană crudă, vegană. Basarabeanca are deja un an și jumătate de cînd consumă doar crudități, iar soțul ei circa un an. „Mr. & Mrs. Raw” au dat peste cap toate conceptele Direcției Sanitare din România atunci cînd le-au pus pe masă ideea. Cel mai important este că au fost susținuți și de autorități.


„Probabil cel mai greu a fost să descoperim care sînt procesele de industrializare. Oricît de mult am cercetat, a fost nevoie de multă creativitate pentru a găsi soluții în ceea ce privește aparatura, ustensilele și etapele preparării brînzei raw vegane. Fiind un domeniu nou, chiar în premieră în România, pînă și oamenii legii s-au pus pe căutări pentru a ne putea integra într-o categorie. „Nu-i nimic, vom învăța și noi odata cu voi”, ne-au spuc cei de la Direcția Sanitară. Iată așa am devenit producători – inventatori, deschizători de drum”, povestește Marisha pentru EA.md.


Cuplul testează deja de cîteva luni piața din vestul României, iar solicitările au început să crească semnificativ, așa că familia și-a spus că e timpul să crească. Acum amenajează o „Făbricuță Rawckers” la Timișoara, care va produce la scară industrială brînză raw vegană pe bază de nuci, dar și ciocolată, crackerși sau sosuri vegane. Cît despre rețete, acestea sînt adevărate experimente, în continuă schimbare spre îmbunătățire.


„Este un domeniu nou, care necesită multă pasiune pentru a fi productiv, căci cărarea este nebătătorită. Doar experimentînd ajungi la formule ideale. Motivați de ceea ce se poate inventa și ajunși în posesia materiei prime pentru prepararea brînzei de caju și migdale, am început să ne jucăm. Uneori pornim de la a înerca să recreăm un anumit gust cu care ne-am întîlnit, alteori greșim la propriile noastre rețete și ajungem să descoperim ceva nou. Așa a apărut în bucătăria noastră iaurtul raw vegan de caju, care nu se deosebește aproape deloc de cel clasic. Ștefan, soțul meu, este un adevărat magician în bucătărie și nu s-a lăsat pînă nu a inventat rețetele care stau la baza produselor Rawckers”, mai povestește tînăra basarabeancă.Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load