O judecătoare învinuită de corupție vrea o funcție pînă la atingerea plafonului de vîrstă

O judecătoare învinuită de corupție vrea o funcție pînă la atingerea plafonului de vîrstă

Magistrata Victoria Hadîrcă de la sediul central al Judecătoriei Chișinău, una dintre cele cinci judecătoare reținute în octombrie 2018 pentru corupere pasivă, vrea să fie numită în funcție pînă la atingerea plafonului de vîrstă.


Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va examina cererea acesteia în ședința de marți, 16 aprilie, scrie anticoruptie.md.


Victoria Hadîrcă se numără printre cele cinci judecătoare reținute în octombrie 2018, magistrate învinuite de corupere pasivă. Ea a fost suspendată, pe numele ei fiind eliberat mandat de arestare pentru 20 de zile, mandat anulat ulterior. Cele cinci magistrate sînt învinuite de procurorii Anticorupție că ar fi pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari pentru a emite decizii favorabile în mai multe cauze penale aflate în examinare. 


La începutul lui aprilie, „dosarul mitei pentru judecători” a ajuns în judecată. Urmărirea penală în această cauză, potrivit Procuraturii, a fost dispusă de către procurorul general în baza elementelor infracţiunii de trafic de influență. La aceeași cauză au fost anexate cauzele penale privind elementele infracțiunii de corupere pasivă, corupere activă, amestecul în înfăptuirea justiției și pronunțarea cu bună știință a unei hotărîri ilegale.


Dacă vor fi găsiți vinovați de corupere pasivă, bănuiții riscă închisoare de la șapte pînă la 15 ani, cu amendă în mărime de la 400.000 la 500.000 de lei. Cei care vor fi găsiți vinovați de corupere activă riscă o pedeapsă cu amendă în valoare de la 300.000 la 400.000 de lei, iar persoana juridică se pedepsește cu amendă în valoare de la 700.000 la 900.000 de lei. 


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load