Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

O categorie de funcționari vor primi mai puțini bani

23 oct. 2019,, 17:51   Societate
9555 0

Reprezentanții instituțiilor de stat, delegați în consiliile de administrare a întreprinderilor de stat, vor primi indemnizații mult mai mici.

Guvernul a aprobat astăzi un proiect de hotărîre care prevede micșorarea recompenselor și plafonarea sumelor pînă la maximum două salarii medii lunare pe întreprindere pentru anul precedent.

Potrivit proiectului, funcționarii delegați în consiliile de administrare a întreprinderilor urmează să primească anual o sumă nu mai mare de 1% din mărimea profitului net anual obţinut de întreprindere. Pînă acum, limita era de 5% din profit.

De asemenea, plafonul propus pentru recompensele achitate fiecărui reprezentant al statului în consiliile de administrare a companiilor de stat va fi de două salarii medii lunare pe societate pentru anul precedent.

„Astfel vom scăpa de situațiile în care anumite persoane primesc recompense de zeci și sute de mii de lei din consilii, știind cum activează aceste companii de stat. Conform estimărilor, venitul care poate fi încasat de bugetul de stat sub formă de dividende este de circa 20,5 milioane de lei”, a argumentat șeful Cancelariei de Stat, Andrei Spînu, la ședința de Guvern.


„Chiar dacă pe hîrtie lucrurile arătau bine și erau reprezentanți ai statului în consilii, acești oameni, din păcate, nu au apărat interesele statului, dar al altcuiva. Au încasat plăți foarte mari pentru această muncă pe care trebuiau să o facă în întreprinderi”, a comentat prim-ministra Maia Sandu.

Șefa Guvernului afirmă că funcționarii care au au luat decizii ce au dus la devalizarea unor întreprinderi de stat trebuie să răspundă în fața legii.

„S-au făcut multe mișmașuri. Anumiți reprezentanți ai Partidului Democrat și astăzi încearcă să influențeze decizii în anumite întreprinderi”, a atenționat Maia Sandu și a rugat Centru Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție să urgenteze anchetele inițiate în cazul unor ilegalități depistate la întreprinderi de stat.

Precizăm că mai mulți secretari de stat din ministere, dar și șefi de Direcții ocupă concomitent mai multe funcții în diferite consilii de administrare a companiilor de stat și obțin remunerări anuale mai mari decît salariul de bază. Vedeți mai jos cîteva astfel de situații.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?