COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

O călătorie la Vorniceni

O călătorie la Vorniceni

Am scris nu o dată despre călătoriile noastre prin partea centrală a Moldovei, prin Codri – cum este numită această parte a ţării. Vom începe noua noastră călătorie cu un străvechi sat moldovenesc – Vorniceni, care este situat în raionul Străşeni în apropierea graniţei cu raionul Călăraşi.

Satul Vorniceni este amintit în literatura istorică încă în anul 1420. Este unul dintre cele mai vechi sate din Moldova. Denumirea satului provine de la cuvîntul „vornic”, o persoană apropiată de domnitor. Vornicul avea putere administrativă, adesea şi juridică şi era dregător de rang înalt. Satul este situat pe şoseaua Chișinău-Nisporeni în apropierea traseului Chișinău-Ungheni, o amplasare reuşită pentru dezvoltare.

Vornicenii este destul de mare, cea mai mare parte a sa se află pe panta dealului, vîrful căruia este acoperit cu pădure, aşa încît partea de sus a satului se mărgineşte nemijlocit cu masivul silvic. Apropierea de pădure se resimte în toate, inclusiv şi în mulţimea de veveriţe, care se plimbă prin copaci, acoperişuri şi gardurile satului. Am reuşit să fotografiem una dintre ele.


Satul Vorniceni este un sat tipic din centrul ţării, unde viaţa decurge liniştit şi măsurat. În sat s-au păstrat destule case vechi, în mare măsură părăsite. Unul dintre monumentele istorice din sat este biserica străveche de lemn din partea de sus a localității, care necesită restaurare. O altă atracţie a satului este complexul turistic vast şi pitoresc din partea de jos a satului, dar şi Fabrica de vinuri.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load