COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Numărul cazurilor de COVID-19 a crescut în ultimele săptămîni

Numărul cazurilor de COVID-19 a crescut în ultimele săptămîni

În Republica Moldova, de patru săptămîni consecutiv, se atestă o creştere a numărului de cazuri de infecţie cu noul coronavirus.

În săptămîna 8-14 iunie, comparativ cu săptămîna precedentă, numărul de cazuri a crescut cu 29 de procente, iar numărul de decese a crescut cu 30 de procente. Datele au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă organizate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, transmite IPN.

Alexei Ceban, medic epidemiolog la ANSP, a menţionat o persoană infectată, aproape trei zile, stă acasă sau se află în colectivităţi pînă a se adresa la medic pentru spitalizare. ,,Un moment destul de îngrijorător este faptul că persoanele tardiv se adresează după asistenţă medicală şi aceştia reprezintă un potenţial de răspîndire a virusului”, a spus Alexei Ceban.


Acesta a precizat că sînt înregistrate şi cazuri cînd persoanele se adresează şi după zece zile, fiind infectate şi avînd simptome ca tuse şi strănut. ,,Vă rugăm insistent, în cazul apariției simptomelor ca febră, tuse, strănut, fatigabilitate sau oboseală pronunţată, pierderea gustului, mirosului adresaţi-vă urgent la medic sau sunaţi 112. De asemenea, în cazul în care aveţi dificultăţi de respiraţie nu ezitaţi să contactaţi medicul de familie”, a adăugat epidemiologul.

Numărul total de cazuri, de la declanșarea epidemiei, este de 13106, iar 57 de procente din persoanele infectate s-au vindecat. Cazuri active sînt 5132, decese înregistrate – 449, iar 455 de pacienţi se află în stare gravă.

Incidenţa totală de infectare este de 3771 de persoane la un milion de populaţie. Mortalitatea este de 129 de decese la un milion, iar rata fatalităţii este de 3,4 procente. În ceea ce priveşte incidenţa conform teritoriilor administrative pentru 100 de mii de locuitori, cel mai afectat teritoriu este Bălţi, cu 862 de cazuri, UTA Găgăuzia, cu 757 de cazuri şi Taraclia cu 750 de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Cea mai mică incidenţă se atestă în raionul Şoldăneşti, cu 24 de cazuri.

Epidemiologul a menţionat că în ultima săptămînă se atestă o creştere destul de mare în Drochia, Floreşti şi Rezina, iar cea mai mare incidenţă a acestei săptămîni este în Bălţi.

Pînă la acest moment, au fost efectuate aproape 80 de mii de teste. Cele mai afectate grupe de vîrstă sînt persoanele peste 50 de ani. Vîrsta medie a celor infectaţi este de 47 de ani, predomină sexul feminin şi mediul urban. Totodată, sînt infectaţi 756 de copii şi 122 de gravide.

Vîrsta medie a celor decedaţi este de 66 de ani şi 99 de procente dintre aceştia au avut cel puţin o comorbiditate. Cele mai des afectate de COVID-19 sînt persoanele cu maladii cardio-vasculare.

Printre persoanele infectate sînt şi 30 de preoţi, opt dintre aceştia din Bălţi. Doi au decedat.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load