Nu pot să stea în casă din cauza fumului emanat de hogeacul unei biserici (VIDEO)

Nu pot să stea în casă din cauza fumului emanat de hogeacul unei biserici (VIDEO)

În urmă cu cîteva zile, pe adresa redacţiei noastre au parvenit mai multe mesaje din partea unor locuitori ai sectorului Ciocana din capitală.


Oamenii se plîng că, odată cu răcirea timpului, nu mai pot ieşi la balcoane şi sînt nevoiţi să-şi usuce hainele chiar în casă.


Problema o constituie fumul emanat de hogeacul unei biserici construite chiar în mijlocul cartierului în care locuiesc.


„Sub ferestrele unui bloc locativ cu mai multe etaje se construiește o biserică. A fost construită o clopotniță, pe care o încălzesc fie cu lemne de foc, fie cu deșeuri menajere, dar, judecînd după miros, din a cărui cauză este imposibil uneori să deschizi fereastra și să aerisești apartamentul, pe foc se pune cauciuc. Locuitorii se liniștesc cu gîndul că aparatul de aer condiționat din biserică nu funcționează pe bază de lemne și deci vara va fi mai bine. Întrebarea mea este: cum se poate influența arderea combustibililor solizi? Bani pentru Termocom, cel mai probabil, nu ajung, dar nici încălzirea nu gunoi nu ne bucură”, se arată în mesajul unuia dintre locuitorii indignați.


Ne-am implicat în rezolvarea acestui caz şi am telefonat la Pretura sectorului Ciocana. Responsabilii de acolo au aflat în premieră de la jurnaliştii Noi.md de problema existentă în sector şi ne-au promis că vor întreprinde măsuri imediate.


„Am sunat la biserică, ni s-a spus că aceasta se află încă în construcţie. Chiar şi aşa, lăcaşul sfînt este conectat la gaz, dar pentru că gazul este foarte costisitor, încăperea este încălzită cu lemne, fără cărbuni. Nu pun niciun fel de cauciuc pe foc. Totuşi, am solicitat parohului bisericii să găsească o modalitate ca fumul emanat să nu deranjeze oamenii, să fie instalat vreun catalizator, pentru a strînge substanţele otrăvitoare”, ne-a comunicat specialistul principal din cadrul Preturii Ciocana, Maria Plămădeală.


În cazul în care locuitorii din preajmă nu-şi vor vedea problema soluţionată, ei pot sesiza Agenţia Ecologică Chișinău, cea care va răspunde la întrebarea dacă au sau nu voie cei de la biserică să facă focul în sobă chiar în mijlocul cartierului.


Vă reamintim că, dacă aveți întrebări legate de anumite situații-problemă, ne puteți scrie pe adresa de email intreaba@noi.md, iar noi vom căuta răspunsuri la ele cerînd sfaturile specialiștilor în domeniul respectiv. 


Pentru a vedea mai multe răspunsuri la întrebările stringente venite pe adresa redacţiei noastre, accesaţi acest link.


 


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load