Nouă focare de pestă porină africană au fost depistate în trei raioane ale țării

Nouă focare de pestă porină africană au fost depistate în trei raioane ale țării

Nouă focare de pestă porcină africană sînt semnalate în trei raioane ale Republicii Moldova, iar 187 de porci domestici au fost nimiciți și opt mistreți au fost depistați pozitivi.


Constatarea aparține Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). În cadrul unei conferințe de presă, directoare interimară ANSA, Ela Malai, a declarat că focarele sînt prezente în trei raioane ale țării.


„Este vorba despre raionul Nisporeni, Cahul, satele Roșu, Burlăceni și Crihana Veche și raionul Cantemir. Echipele de intervenție ANSA se află în localități pentru a lua toate măsurile care se impun”, a declarat Ela Malai.

Aceasta a precizat că mortalitatea la porcii infectați cu pestă este de 100%, dar că virusul nu afectează omul. În acest context a adresat un îndemn către cetățeni:


„Îndemn populația, dacă sînt observate cadavre de porci mistreți sau vede simptome ale bolii, să informeze imediat medicul veterinar din subdiviziunea teritorială. Nu aruncați cadavrele de porci la gunoiște, pe lunca Prutului sau la marginea satului.”


Ion Toma, director adjunct ANSA, a adăugat că procesul de combatere a pestei porcine este unul complex și presupune sacrificarea corectă a porcinelor, iar perioada de combatere a virusului este de 60 de zile.


„Pesta porcină africană este o boală extrem de contagioasă, care se transmite de la animal la animal și nu se supune vaccinării”, a spus Ion Toma.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load