Noi prevederi privind termenul de contestare a actelor emise de executorul judecătoresc

Noi prevederi privind termenul de contestare a actelor emise de executorul judecătoresc

Termenul pentru contestarea actelor emise de către executorul judecătoresc trebuie calculat de la data comunicării, nu de la data emiterii lor.


O hotărîre în acest sens a fost emisă astăzi de Curtea Constituțională.


Înalta Curte a declarat neconstituţionale două prevederi din Codul de executare, care permiteau contestarea actelor executorului judecătoresc de la emiterea lor, nu de la comunicarea efectivă.


Curtea a menționat că dreptul de a formula o contestație nu poate fi exercitat în mod efectiv decît de la data la care persoanei i se aduce la cunoștință actul contestat.


„ În caz contrar, el riscă să devină unul teoretic și iluzoriu. De vreme ce statul garantează un drept, acesta trebuie să creeze premisele realizării acestuia. Curtea a mai reținut că contestarea actelor emise în procedura de executare este reglementată în mod divergent de mai multe prevederi ale aceluiași act normativ. Această incoerență normativă creează insecuritate juridică pentru destinatarii legii”, se arată într-un comunicat al Curții Constituționale.


Curtea a mai constatat că, în situația în care persoana a luat cunoștință de actele executorului doar după șase luni de la emiterea lor, ea se va afla în imposibilitatea repunerii în termenul pentru realizarea dreptului la contestarea acestor acte.


Această idee este valabilă și pentru ipoteza în care terții care nu au participat la procedura de executare află despre existența unor acte de executare care le lezează drepturile și interesele, însă nu le vor putea contesta, pentru că au trecut mai mult de șase luni din momentul emiterii lor.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load