Noi prevederi pentru contestarea hotărîrilor CSM

Noi prevederi pentru contestarea hotărîrilor CSM

Hotărîrile Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) vor putea fi contestate la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) de către orice persoană interesată, în termen de 15 zile de la data comunicării, doar în partea ce se referă la procedura de emitere/adoptare.

Contestațiile vor fi examinare de un complet format din cinci judecători. Unicul criteriu de delimitare a acestora rămîne a fi subiecţii cu drept de contestare. Modificările operate la Legea cu privire la CSM și la Legea cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor au fost publicate în Monitorul Oficial și sînt în vigoare din momentul publicării.

Pînă la efectuarea modificărilor, constestațiile erau examinate într-un complet de nouă judecători, ceea ce afecta activitatea instanței judecătorești supreme, din cauza numărului mare de magistrați care erau convocați pentru a examina contestația. Hotărîrile Curţii Supreme de Justiţie, adoptate în aceste condiții, sînt irevocabile şi intră în vigoare la data adoptării.

La fel, au intrat în vigoare și amendamentele propuse la Legea cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor. Articolul 40, Contestarea hotărîrilor CSM, are următorul cuprins: ”Hotărîrile CSM, adoptate în condiţiile art. 39, pot fi contestate la CSJ de către persoanele care au depus sesizarea, inspecţia judiciară sau judecătorul vizat în hotărîre, în termen de 15 de zile de la data recepţionării hotărîrii motivate, doar în partea ce se referă la procedura de emitere/adoptare”. Pînă la intrarea în vigoare a noilor prevederi, legea prevede termenul de 20 de zile de la data recepţionării hotărîrii. De asemenea, termenul de examinare nu poate depăşi 30 de zile.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load