Noi modificări în acordarea indemnizației de îngrijire a copilului

Noi modificări în acordarea indemnizației de îngrijire a copilului

Începînd cu data de 1 iunie, părinții care vor decide să muncească cu program deplin, vor putea să beneficieze și de indemnizația pentru îngrijire a copilului.


Mai multe modificări legislative efectuate la Legea privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale vor intra în vigoare în data de 1 iunie.


Prin urmare, părinții care au ieșit în concediu pentru îngrijirea copilului, dar au decis ulterior să revină la muncă cu program deplin, vor putea beneficia de salariu și de indemnizația lunară pentru creșterea copilului pînă la trei ani, scrie bizlaw.md.


Plata indemnizației se va păstra dacă beneficiarul:

  • se angajează;
  • își reia activitatea de muncă;
  • se eliberează înainte de expirarea concediului pentru îngrijirea copilului.

Totodată, din anul 2020 dreptul la indemnizația lunară pentru creșterea copilului va fi realizat opțional, conform unuia dintre cele două moduri propuse de autorități, și anume:

  • din data acordării concediului pentru îngrijirea copilului și pînă în data împlinirii vîrstei de trei ani a acestuia, cu menținerea schemei actuale de acordare și plată a indemnizației de creștere a copilului - în cuantum de 30% din baza de calcul stabilită pentru fiecare an;
  • din data acordării concediului pentru îngrijirea copilului și pînă în data împlinirii vîrstei de doi ani a acestuia - în cuantum de 60% pentru primul an și în cuantum de de 30% pentru al doilea an. La alegerea acestei opțiuni, pentru perioada după împlinirea vîrstei de doi ani, indemnizația lunară pentru creșterea copilului nu se va acorda.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load