Noi detalii privind Programul „Prima casă”

Noi detalii privind Programul „Prima casă”

Ministerul Finanțelor a lansat spre dezbateri publice Regulamentul de implementare a Programului de stat „Prima casă”, informează Noi.md.


Regulamentul stabilește criteriile de admitere a băncilor în cadrul Programului, condițiile de acordare a creditului de către bancă, de executare a garanției de stat, precum și cele de valorificare a locuinței ipotecate. Documentul mai stabilește marja maximă a dobînzii care poate fi aplicată de către bănci la acordarea creditelor în cadrul Programului, pe parcursul anului 2018.


Astfel, pentru a putea deveni beneficiar al Programului, la momentul depunerii cererii la creditor (banca finanțatoare), solicitantul trebuie să întrunească următoarele condiţii: să aibă vîrsta de pînă la 45 de ani; să fie cetăţean al Republicii Moldova și să dispună de venituri din surse oficiale. Mărimea ratei lunare pentru achitarea creditului ipotecar, plus dobînda și comisionul de garantare nu va depăşi 50% din veniturile oficiale nete cumulative ale beneficiarului. Alte condiții prevăd ca beneficiarul să nu deţină în proprietate exclusivă sau comună nicio locuinţă în decursul ultimelor 12 luni şi să nu aibă în derulare un credit ipotecar pentru procurarea unei locuinţe;  să contribuie cu cel puțin 10% din prețul de procurare a locuinței.


La rîndul său, pentru a putea deveni creditor în cadrul Programului, banca solicitantă va înainta o cerere către Ministerul Finanțelor, care va fi însoțită de un șir de documente. Acceptarea solicitărilor de procurare a locuințelor va avea loc în baza principiului ”primul venit, primul servit”, ceea ce înseamnă că solicitările vor fi examinate în ordinea înregistrării lor. Creditorul va examina în decurs de 5 zile lucrătoare dosarul prezentat de solicitant. La expirarea acestui termen, creditorul va expedia cererea şi documentele anexate către Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), instituție mandatată de Ministerul Finanțelor să emită garanțiile de stat.


Alte condiții prevăd că o locuinţă va putea fi procurată în credit prin intermediul Programului dacă întruneşte următoarele condiţii: se află pe teritoriul Republicii Moldova; are un preţ de vînzare de maximum un milion de lei; este finalizată, dată în exploatare finală şi înregistrată în modul corespunzător în Registrul bunurilor imobile; se află în stare tehnică bună şi nu are niciun fel de defecte sau vicii materiale sau juridice ascunse.


 


 


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load