COVID-19 în MOLDOVA

Nitrații din fîntîni prezintă pericol de moarte

Nitrații din fîntîni prezintă pericol de moarte

Apa din fîntîni şi izvoare poate prezenta un real pericol pentru oamenii care o consumă, dacă în componenţa ei se atestă nitraţii, scrie Noi.md.

Cei mai supuşi riscurilor sînt copiii de pînă la un an şi asta deoarece, nimerind în organism, nitraţii se transformă în nitriţi care, fiind absorbiţi de vasele sangvine, se cuplează cu hemoglobina din sînge şi formează aşa-numita metahemoglobină. Aceasta nu mai este capabilă să îndeplinească funcţiaprincipală a hemoglobinei, şi anume cea de a transporta oxigenul dinspre plămîni spre ţesuturi. În aşa mod, se instalează anoxia care poate deveni cauza decesului infantil.

Simptomele externe ale insuficienţei de oxigen în organismul copilului sînt cianoza (învineţirea) tegumentelor şi crizele de asfixie, care pot fi atît de puternice, încît să provoace moartea bebeluşului. Pentru maturi consumul apei cu nitraţi nu este atît de periculos, cu excepţia femeilor însărcinate şi asta, de asemenea, pentru efectele acestora asupra fătului. Nitraţii ajung în fîntîni din sol, în special primăvara, odată cu topirea zăpezilor, sau după ploile puternice. Deosebit de periculoasă este apa din fîntînile situate în apropierea terenurilor agricole, deoarece fertilizanţii, cu precădere cei administraţi în exces sau fără nicio regulă, se păstrează în sol timp îndelungat, poluînd apa în urma proceselor care se derulează în straturile freatice.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load