Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Muravschi despre anularea „Legii miliardului” (VIDEO)

6 aug. 2019,, 14:11   Societate
2778 0

Declarațiile tari cu privire la abrogarea legii care implică plata de către cetățenii moldoveni a „miliardului furat” nu au fost decît promisiuni electorale, relatează eNews.

Este opinia fostului viceprim-ministru al Moldovei, Alexandru Muravschi, expusă de acesta în cadrul programului „Important” de la TVC21. Cu toate acestea, pentru a îndeplini promisiunea, Guvernul va trebui să ia o decizie dificilă de a întrerupe cooperarea cu FMI, sugerează expertul.

„A fost o promisiune electorală. Dacă aţi promis aşa ceva, apoi ieșiți și explicaţi clar de ce nu o veți îndeplini sau binevoiţi a o îndeplini. Vă pot ajuta şi cu un sfat. Ce s-a întîmplat? Banca Națională a împrumutat Guvernului pentru a închide breșele. Guvernul și-a asumat această datorie și o va rambursa Băncii Naționale. Adică vorbim despre tot ce aparține Republicii Moldova, două buzunare. Există două motive pentru care trebuie de întors. Nerambursarea afectează nivelul de capitalizare al Băncii Naționale, îi scade din stabilitate, iar al doilea - este creat un precedent. Pentru Fondul Monetar Internațional, Banca Națională este întotdeauna o vacă sacră care nu poate fi atinsă. Ea trebuie să fie independentă, de sine stătătoare și așa mai departe”, a amintit economistul. El a desfăşurat în continuare motivele menționate mai sus și a explicat de ce, pentru a-și îndeplini promisiunea electorală, Guvernul va trebui să rupă relațiile cu FMI.

„Astăzi, nivelul de capitalizare al sistemului bancar este înalt și chiar depăşeşte toate normele. Nivelul rezervelor valutare este de aproximativ 3 miliarde de dolari, care este de cîteva ori mai mare decît norma minimă, care ar trebui să asigure o acoperire de trei luni a importului. Adică nerestituirea acestui miliard nu este critică din niciun punct de vedere. Da, există pericolul creării unui precedent, dar trebuie să înțelegem că situația a fost extraordinară, ceea ce se poate întîmpla o singură dată și totul trebuie făcut astfel încît aceasta să nu se repete. Cel mai probabil, FMI va ţine morţiş și se va opune categoric (anulării „Legii miliardului” – n.r.). Și aici apare întrebarea – sînteți gata să vă așezați și să calculați consecințele și chiar să declarați disponibilitatea de a rupe relațiile cu FMI... Și credeți-mă, Fondul poate rupe relația și poate sta deoparte timp de trei sau patru ani (cum a fost cazul comuniștilor). Și dacă lucrurile vor merge bine la, atunci FMI va veni să spună – dar vă putem susține în realizarea reformelor în cutare sau cutare direcții? Sînteți gata să calculați totul, să cîntăriți pro și contra și (dacă voi avea dreptate) să vă asumaţi responsabilitatea politică? Dacă nu, altă cale nu există, eu personal nu o văd”, a rezumat Alexandru Muravschi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?