COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Moştenirea lui Manuc-Bei la Hînceşti (Video)

Moştenirea lui Manuc-Bei la Hînceşti (Video)

Conacul lui Manuc-Bei din Hîncesti reprezintă una dintre perlele arhitecturii moldoveneşti din secolul al XIX-lea, fiind o reşedinţă luxoasă, cu o livadă de iarnă, o piscină cu acoperiş, cu ieşiri subterane, frumoase havuzuri şi un lac mic, galeriile din sticlă legau construcţiile adiacente cu palatul.

Multe dintre acestea nu au supravieţuit timpului şi nepăsării oamenilor. Vor dispărea complet dacă vom urma îndemnul unor pseudoistorici de a neglija patrimoniul nostru istoric datorită unor aprecieri controversate a personalităţii lui Manuc-Bei.

La începutul secolului al XIX-lea, după războiul ruso-turc din 1806-1812, Manuc-Bei Mirzoian, dragoman al Imperiului Otoman (dregător care se ocupa de relaţiile diplomatice ale Turciei cu statele europene), pentru serviciile oferite generalilor ruşi în tratativele cu Turcia, primise învoirea ţarului rus de a se stabili cu traiul în una din localităţile Basarabiei. El se stabileşte cu familia la Hînceşti, unde cumpără un mic conac boieresc de la contesa Dolgorukaia. Odată cu venirea dinastiei Manuc-Bei, la Hînceşti începe perioada prosperării, extinderii şi dezvoltării rapide a localităţii.


Continuarea articolului citiți pe moldovenii.md.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load