COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Moldovenii pot primi pensii, chiar dacă nu trăiesc în țară

Moldovenii pot primi pensii, chiar dacă nu trăiesc în țară

Casa Naţională de Asigurări Sociale cere beneficiarilor pensiilor stabilite prin acordurile internaționale de securitate socială să prezinte certificatul de viață.

Casa Naţională de Asigurări Sociale comunică că din 688 de beneficiari de pensii achitate în Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Estonia, Cehia, Austria, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania numai 471 de persoane au prezentat în adresa CNAS certificate de viaţă.

Certificatul de viaţă poate fi descărcat de pe pagina web oficială a CNAS şi prezentat personal de solicitant la oficiul central al CNAS sau la orice CTAS. Totodată, beneficiarii de pensii stabiliţi permanent pe teritoriul altui stat contractant au dreptul să se adreseze la instituţia competentă a statului de domiciliu, solicitînd confirmarea prin ştampila instituţiei competente a acestui stat şi semnatura persoanei responsabile, că certificatul de viaţă a fost semnat şi datat personal de către beneficiarul pensiei.

În caz de neprezentare a certificatului de viaţă, transferul pensiei acordate pentru 217 beneficiari de pensii se va suspenda de la 1 ianuarie 2020. Plata pensiei se va relua de la data suspendării, numai cu condiţia de prezentare a certificatului, prin care se confirmă faptul aflării persoanei în viaţă.


Certificatul de viaţă poate fi accesat pe pagina oficială a CNAS http://cnas.md/pageview.php?l=ro&idc=524&id=4032&t=/Relatii-internationale/Informatii-utile-pentru-lucratorii-migranti/Certificat-de-viata/

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load