TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Moldovenii din Ucraina vor studia în limba moldovenească: ”Ucraina nu a cedat presiunilor române” (DOC)

Moldovenii din Ucraina vor studia în limba moldovenească: ”Ucraina nu a cedat presiunilor române” (DOC)

Școlile cu predare în limba moldovenească din Ucraina nu vor trece sub tutela României, în ciuda presiunilor la care au fost supuși profesorii acestor instituții.

Într-un document semnat de reprezentanții Ministerului Educației de la Kiev se menționează că etnicii moldoveni din Ucraina vor continua să îți facă studiile în limba moldovenească, întrucît „statul garantează tuturor minorităților naționale dreptul la folosirea și învățarea în limba maternă”.


Anterior, reprezentanți ai mediului asociativ românesc au solicitat într-o scrisoare deschisă președintelui Ucrainei să înceapă procedura de unificare a celor două programe școlare existente pentru școlile cu limba română de predare și pentru cele cu limba de predare moldovenească, prin renunțarea la sintagma „limbă moldovenească” în școlile din regiunea Odesa.

Poziția autoritățile de la Kiev în această problemă a fost salutată de președintele Mișcării de Tineret „Urmașii lui Ștefan”, Dumitru Roibu.

„Drepturile moldovenilor trebuie respectate oriunde în lume. Asta se referă și la comunitatea moldovenilor de circa un sfert de milion de oameni, în Ucraina.

Ucraina a dat dovadă de grijă față de cetățenii săi de etnie moldovenească. Nu poate un grup etnic minoritar să impună identitatea sa altui grup majoritar. În regiunea Odesa trăiesc peste 100 mii moldoveni, iar copiii acestora nu pot studia în limba română, pentru că așa este pe placul unor asociații plătite la greu din București. Această frustrare a unor activiști români „de profesie” din Odesa, nu face nimic decît să semene ură interetnică și să creeze noi clivaje și conflicte în regiune”.

Roibu a subliniat că denumirea limbii de studiu pentru elevii moldoveni din regiune este una principială și, indiferent de presiuni, trebuie apărată de moldovenii din Odesa.

„Nu înțeleg ce îi încurcă pe românii de acolo să studieze în limba lor, și de ce unii din ei se impun cu atîta ură față de identitatea moldovenilor. Poziția statului ucrainean în această problemă este una corectă. Evident, există restanțe la dotarea școlilor, condițiile de studii pentru elevii moldoveni. Aceste chestiuni trebuie reolvate cît mai curînd”, a concluzionat liderul mișcării.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load