TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Moldovenii din Belarus au început să adune fonduri pentru crearea unui monument lui Ion Soltîs

Moldovenii din Belarus au început să adune fonduri pentru crearea unui monument lui Ion Soltîs

Activistul organizației publice „Comunitatea moldovenilor” din Belarus s-a adresat compatrioților, membrilor diasporei moldovenești din Belarus, reprezentanților business-ului și tuturor oamenilor cărora le pasă, patrioților țării sale, cu un îndemn de a participa la strîngerea de fonduri pentru crearea și instalarea la Minsk a unui monument-bust al războinicului moldovean, Erou al Uniunii Sovietice, Ion Soltîs, care a repetat actul de eroism al lui Alexandr Matrosov, relatează Noi.md.

Monumentul-bust este planificat să fie instalat pe strada Ion Soltîs din Minsk și deschis la 9 mai 2020, cu prilejul a 75 de ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei.


Banii pot fi transferați pe conturile ЗАО ”БСБ Банк”: - în ruble bieloruse: BY 92 UNBS 30150413110080010933; - în dolari SUA: BY 36 UNBS 30150413110110010840; - în EUR: BY 93 UNBS 30150413110110010978.

Mesajul respectiv al organizației publice „Comunitatea moldovenilor” a fost postat pe pagina sa de socializare de către Ambasadorul Moldovei în Belarusul, Victor Sorocean.

După cum s-a anunțat anterior, inițiativa de instalare a bustului eroului moldovean al Uniunii Sovietice, Ion Soltîs, a venit din partea misiunii diplomatice a Moldovei la Minsk și a ambasadorului moldovean în Belarus, Victor Sorocean, fiind susținut de președintele Moldovei, Igor Dodon.

Bustul lui Ion Soltîs va fi instalat în piața situată pe strada Ion Soltîs din Minsk. Apropo, aceasta este singura capitală a țărilor CSI (în afară de Moldova), unde o stradă poartă denumirea eroului moldovean.

Ion Soltîs, ca parte a Armatei Roșii, a trecut Belarusul prin lupte și a murit în apropierea orașului Luisenthal, în Polonia.

La ambasada Moldovei în Belarus, a avut loc mai devreme un concurs pentru selectarea schiței de proiect al bustului-monument al Eroului Uniunii Sovietice Ion Soltîs. Cea mai bună a fost recunoscută opera sculptorului Khizri Asadulayev, artistul al poporului din Cecenia și Daghestan, autorul multor lucrări din Belarus, unde trăiește de 38 de ani.

Inaugurarea bustului-monument este planificată pentru 9 mai 2020, cu ocazia a 75 de ani de la Victoria în Marele Război pentru apărarea Patriei. "Acesta este un proiect foarte important pentru țara noastră în ceea ce privește educația patriotică, în special pentru generația tînără, de aceea crearea acestui monument are loc sub egida președintelui Republicii Moldova, Igor Nicolaevici Dodon", a scris mai devreme ambasadorul Moldovei în Belarus, Victor Sorocean, pe pagina sa de socializare.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load