COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Moldovenii au trimis acasă o sumă record de bani în luna mai

Moldovenii au trimis acasă o sumă record de bani în luna mai

În luna mai, sumele trimise de moldovenii de peste hotare au atins cota record din ultimii 5 ani şi jumătate. Astfel, în luna mai 2020, transferurile de peste hotare în favoarea persoanelor fizice au constituit 135 de milioane de dolari, sau cu 27 de milioane de dolari sau 24% mai mult decât în luna mai 2019.

Potrivit expertului în politici economice al IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, pandemia i-a determinat pe moldoveni să utilizeze transferurile bancare, deoarece ei nu au putut trimite bani cu autocarul sau alte căi informale. Astfel, suma transferurilor oficiale a crescut cu aproape o treime, scrie publika.md.

Ioniţă menţionează că ultima dată moldovenii au primit o sumă mai mare de bani de peste hotare doar în luna octombrie 2014. De atunci, doar în 2018 am reușit o performanță de 126 de milioane de dolari pe lună, tot în luna mai.


„În opinia mea acest record este determinat exclusiv de COVID-19”, afirmă Veaceslav Ioniță.

Expertul menţionează că o treime din suma totală este adusă de peste hotare prin căi informale.

Anual, prin transferuri oficiale, moldovenii primesc aproape 1,2 miliarde de dolari, dar tot anual ei vând pe piața valutară circa 2,1 miliarde de dolari. „Această diferență de 900 de milioane de dolari anual sunt banii care sunt introduși în țară pe căi informale”, afirmă expertul.

În opinia lui Veaceslav Ioniță, în lunile aprilie-mai, datorită carantinei și hotarelor închise, cetățenii moldoveni nu au putut introduce în țară în jur de 150 de milioane de dolari. O parte din acești bani cetățenii au hotărît să-i transfere oficial pin diverse sisteme de plăți, iar această creștere de transferuri oficiale s-a produs din contul transferurilor neoficiale.

Expertul mai afirmă că transferurile oficiale în lunile aprilie-mai au fost de 227 de milioane de dolari, cu 14 milioane mai mult decât în 2019, când ele au constituit 213 milioane de dolari. Însă vânzările nete de valută în această perioadă au fost aproape de două ori mai mici decât anul trecut și au constituit 259 de milioane de dolari față de 418 milioane anul trecut.

„Putem afirma că aprilie-mai 2020 sunt singurele două luni din istoria transferurilor, când banii au venit aproape exclusiv pe căi oficiale. Prin aceasta și se explică această creștere ”miraculoasă”, a conchis Veaceslav Ioniță.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load