Moldovenii aleg să se angajeze fără să semneze un contract de muncă

Moldovenii aleg să se angajeze fără să semneze un contract de muncă

În primele 6 luni ale anului, potrivit datelor Biroului Național de Statistică, forța de muncă în Republicii Moldova (populația ocupată plus șomerii) a constituit 898,6 mii și, respectiv, 943,0 mii persoane.


Totodată, numărul persoanelor implicate în cîmpul muncii este mai mare în mediul rural, decît în cel urban (53% vs 47%).


Rata de participare în cîmpul muncii a populației de 15 ani și peste este mai mare în rîndul populației masculine (48%), în comparație cu cea feminină (39%).


Din distribuția persoanelor ocupate după activitățile economice rezultă că, aproape fiecare a cincea persoană lucra în sectorul agricol. Persoanele ocupate în industrie au constituit  în medie 14,5%, iar în construcții 6%. În sectorul servicii au activat 57% din totalul persoanelor ocupate.


În repartizarea după forme de proprietate, 69,5% de persoane au activat în sectorul privat și 30,5% – în sectorul public.


În primele 6 luni, marea majoritate a salariaților a fost angajată pe o perioadă nedeterminată de timp.


Practica de angajare fără perfectarea contractelor individuale de muncă (în baza unor înţelegeri verbale) este mai frecventă printre salariații bărbați, decît salariații femei. Cele mai mari ponderi ale salariaților care lucrează doar în baza unor înțelegeri verbale sînt estimate în agricultură, comerț, construcții și industrie.


Vezi aici topul celor mai bine plătite joburi vacante ale lunii septembrie.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load